RSS Feed

Vulkán, tűzvész, árvíz

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 15. 17:59:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vulkán, tűzvész, árvíz

A Kanári-szigetcsoporthoz tartózó La Isla de San Miguel de La Palma meseszép, vad vulkánja már több ezer família otthonát, egzisztenciáját tette tönkre 2021 szeptembere óta. A szakemberek előre szóltak, hogy a magmaömlés akár hetekig is eltarthat, az anyagikár januárig meghaladja az 500 millió eurót.

La Palma, a másfél budapestnyi méretű spanyol turista paradicsom lakóit, vendégeit vulkánkitörés tartja rettegésben a meteorológiai tél beköszöntével. A Kanári-szigetcsoporthoz tartózó La Isla de San Miguel de La Palma meseszép, újfent aktív, vad vulkánja már sok ezer család otthonát, egzisztenciáját tette tönkre idén. A szakemberek szerint a magma ömlés akár hetekig-hónapokig is eltarthat. Miként a Spanyol Királyság szigetecskéjét az Atlanti-óceánban, úgy Nyugat-Németország számos régióját is természeti katasztrófa sújtotta a tavaly nyáron. A több, mint 300 emberéletet követelő tragédia beárnyékolta az őszi Bundestag választásokat is. Az áradások, viharok okozta károk eltűntetése akár 2023-ig is munkát adhat.

Elhúzódott anno 1906 után az USA-ban San Francisco újraépítése is. A mintegy negyedmillió polgárt hajléktalanná tevő tűzdrámát követően vált modern és biztonságosabb metropolisszá a kaliforniai város, melynek vízkészletei 2022 elején kiapadóban vannak. S mi történt még a 20. század elején – jó egy évtizeddel az osztrák-magyar-cseh uralkodó halála előtt? I. Ferenc József császár és király is hírt kapott arról, hogy Kielben bemutatták az első germán tengeralattjárót. A német U-Both flotta – miként a repülőgépek és a tankok – aztán fontos szereplői, pusztító eszközei lettek az 1914-ben kirobbant „nagy” világháborúnak. De már korábban is történtek szörnyűségek,. Például Délnyugat-Afrikában, ahol a poroszos gyarmatosító seregek barbárságairól a nemzetközi sajtó is beszámolt. A 2021-ben megnyílt berlini Humboldt Forum szeptembertől látogatható néprajzi gyűjteménye ebből a korszakból is ízelítőt ad.


Fotó: -a-
Lap tetejére