RSS Feed

Kohl kancellár ismeretlen ifjúsága

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 15. 13:56:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kohl kancellár ismeretlen ifjúsága

A háborúban bátyját elvesztő Helmut Kohl kamasz volt, amikor Európában elcsitultak a fegyverek. A tanulásnál a nyúltenyésztésért, fácán etetésért jobban lelkesedő srác később diplomát szerzett, s kutyája is lett. A súlyosan beteg egykori bonni kancellár 2017-ben hunyt el. 87 esztendős volt.

Az 1950-ben, 20 esztendősen érettségizett - "Hosszúnak“ becézett - szálfatermetű, jóképű Helmut nem könnyen döntötte el, hogy milyen szakmát válasszon? A falánk ifjú kezdetben jogi karrierről álmodozott. Ám  néhány szemeszter után búcsút intett a Majna-menti Frankfurtnak és a Heidelbergi Egyetem történelem szakán kapott diplomát 1958-ban. Anno már tagja volt a CDU Rajna-Pfalz tartományi vezetőségének. Az idős Konrad Adenauer kancellárt, a nyugatnémet "gazdasági csoda" atyját rajongásig tisztelő Kohl kereszténydemokrata pályafutása a 60-as évektől rekordgyorsasággal ívelt felfelé.  

A kutyákat imádó Kohl házaspárnak két fia született. A berlini fal felhúzásának évében, 1961-ben a későbbi kormányfő már tartománya parlamentjének frakcióvezető-helyettese volt, majd '63-tól irányítója. A CDU országos vezetőségének 36 esztendősen lett tagja, s 1969-től 1976-ig a mintegy 4 millió lakosú Rajna-Pfalz miniszterelnöke volt. A bonni Bundestagban '76-ban lett honatya az ásványokat, szép kőzeteket gyűjtő, állatbarát Kohl. Pártja kancellárként is szívesen látta volna. Akkor még nem sikerült szociáldemokrata druszáját, Helmut Schmidtet kiütnie a nyeregből. Ennek 1982-ben jött el az ideje. Az NSZK-ban beköszöntött (16 évre) a Kohl-korszak!


Fotó: -a-
Lap tetejére