RSS Feed

Culture43, akik sportot űznek a kultúrából

M. A. - 2022. 01. 16. 8:42:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Culture43, akik sportot űznek a kultúrából

A Sport43 kezdeményezés több mint egy éve sikeresen működik. Szellemisége közösségekről, a mozgás öröméről, a természetben megélt szabadságról, az egymás iránti gondoskodásról, odafigyelésről és gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségéről szól.

Ebből az akcióból nőtte ki magát a Culture43, melynek köszönhetően még egy lehetősége nyílik az iskolás gyermekeknek, hogy belekóstolhassanak valami újba. Egészen pontosan valami régibe: a magyar néptáncba! A Néptánc43 egyik szakmai partnere Sikentancz Szilveszter az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke, aki jómaga is oktat néptáncot.

 

„Sebő Ferencet idézve a hagyományt nem kell ápolni, mert nem beteg, nem kell őrizni, mert nem rab. A hagyományt átadni kell, nemzedékről nemzedékre, ezt érzem küldetésemnek és felelősségemnek. A hagyomány, főleg egy olyan mélyen gyökerező, mint a magyarságé, identitást, kapaszkodót ad egy gyermeknek. A Kárpát-medence népi öröksége alapvető műveltségünknek is részét kell, hogy képezze. Fontos, hogy a gyermekeknek befogadható módon adjuk át a népzene, a néptánc örömét, hogy megismerkedjenek azzal a sokszínűséggel, ami a magyar vidéket és paraszti kultúrát jellemzi, s melyet génjeinkben hordozunk. A gyerekek kedvelik a komplex néptánc órákat, melyeken a tánc mellett a népviselettel, az anyagokkal, a hangszerekkel is megismerkedhetnek. A Fonóban is lehetőségük lesz erre, s talán elvetünk bennük egy-egy magot, mely kivirágzik, s életük részévé válik a hagyomány. A néptánc által tagjává válhatnak egy erős és összetartó közösségnek is. Megtanulhatnak tisztelettel bánni egymással, és igaz barátokra lelhetnek. A néptánc értéket képvisel, és őszintén örülök, hogy ennek átadására újabb lehetőségünk lesz a Culture43 kezdeményezésnek köszönhetően” – mondta az egyesület elnöke.

 

„Szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogy a kultúra színes, izgalmas is lehet, célunk, hogy személyes élményeken keresztül a gyerekek személyiségébe beépüljön a népi kultúra ismerete és szeretete” – mondta Soós Csaba,  a Sport43 és a Culture43 programsorozat ötletgazdája, vezetője.

 

A szervezők a https://culture43.hu -n várják az osztályok regisztrációját. Remélik, hogy ezzel a lehetőséggel minél több gyermek mélyülhet el országa népi hagyományaiban, a tánc örömében és az együtt éneklés vidámságában. A turnusok 2022. január 17-én indulnak, helyszínük a Fonó Budai Zeneház (www.fono.hu). A foglalkozásokon egyszerre 5 osztály, avagy 125 gyermek vehet részt. Egy népzenészekből álló zenekar, két néptáncos tanár biztosítja a játszva tanulást. A foglalkozások ingyenesek.

 

 

 


Fotó: Just Creative
Lap tetejére