RSS Feed

Walesa munkát keres

index - 2022. 01. 14. 8:35:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Walesa munkát keres

Tapasztalt vezető, nagyszerű szónok, Nobel-békedíjas, a Lengyel Köztársaság elnöke 1990-1995 között, az NSZZ Solidarnosc társalapítója és első elnöke találkozókat és képzéseket tart a cégvezetéssel; ösztönző céges, sőt családi találkozókon tart előadást; esetleges további promóciós szolgáltatásokra, közös fotózásra és autogramosztásra is nyitott– áll a flexi.pl állásközvetítőn megjelent hirdetésében.

A kilencvenes években Walesa kortársai közül sokan – többek között Bill Clinton, Gerhard Schröder és Tony Blair is – profitáltak kapcsolati rendszerükből. Néha nem átallottak fellépni teljesen demokratikusnak nem mondható, fosszilis tüzelőanyagokból finanszírozott rendszerek meghívására sem.

Wałęsa pénzzel kapcsolatos problémáinak előzményei vannak. A Lech Walesa Intézet (ILW) – egy civil, nonprofit szervezet, amit Walesa 1995-ben alapított az amerikai Carter Center mintájára – nevét Európai Szolidaritási Központra volt kénytelen módosítani, miután 2000 és 2014 közötti elnökét, Piotr Gulczynskit pénzügyi visszaélésekkel vádolták.

A varsói ügyészségen nemcsak ellene, hanem elődje, Mieczyslaw Wachowski ellen is feljelentést tettek. Wachowski korábban Wałęsa sofőrje és bizalmasa volt.

AZ ILW 2014-BEN MÉG 3,7 MILLIÓ ZLOTY NYERESÉGET KÖNYVELT EL, HÁROM ÉVVEL KÉSŐBB, 2017-BEN AZONBAN A KASSZÁJA KIÜRÜLT.

A gazeta.pl oknyomozó cikkei szerint Wachowski a pénzeket főként saját „díjazására” használta fel. Emellett elvesztett egy pert egy áramszolgáltatóval szemben, amiért 825 ezer zlotyt kell visszafizetnie. Az Energa csoport közölte, hogy az intézet nem teljesítette a szerződésben vállalt marketingszolgáltatásokat.

Abban az évben az intézetnél elbocsátási hullám indult el, majd lemondott az intézet elnöke, miután az általa megrendelt könyvvizsgálat több mint 1 millió złoty veszteséget mutatott ki.
A TVN24.pl hírportál hónapokkal ezelőtt arról számolt be, hogy az állam az 1,7 millió złoty összegű támogatás visszafizetését kérte.

Még legfeljebb fél év, és elmegyek alamizsnát koldulni a templom elé– mondta Walesa, sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy visszatér eredeti szakmájához, a villanyszereléshez, amit 1967-ben a gdanski hajógyárban kezdett művelni, mielőtt 13 évvel később megalapította a Szolidaritás mozgalmat.

Fotó: -a-
Lap tetejére