RSS Feed

A KGST Sinatrája

Mogyorósi Géza - 2022. 01. 15. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A KGST Sinatrája

Kedveltem a pilseni születésű slágersztárt, aki nyáron 82 gyertyát fújhatott volna el tortáján. 2019-ben még vidám hangulatban duettet is dalolt Karel Gott tini lányával. Ám Charlotte Ella és testvérei röviddel később félárvák lettek: 26-27 hónapja ősszel elragadta a halál tehetséges édesapjukat.

Senki sem sejtette még a koronavírus érkeztét, midőn 2019 szeszélyes nyara és koraősze próbára tette Karel Gott egészségét. Kerek születésnapja kapcsán bel- és külhonban egyaránt milliók élvezhették a vele készült interjúkat a tévében, rádióban. S lemezei, CD-i is jól fogytak. Régi fellépéseinek videófelvételei ma is megdobogtatják hívei szívét - Berlintől Las Vegasig. A festészethez és az énekléshez egyaránt tehetséges Karel, mielőtt beiratkozott volna a prágai konzervatóriumba, a csehszlovák főváros táncos kávéházaiban és kisebb turnékon tesztelte tudását, mikrofonlázát. A 60-as évektől több világslágerrel előrukkoló „arany hangú” művészt, azután kezdték a „Kelet Sinatrájának” becézni, hogy a cannesi „Midem Festival”-on sikert aratott a „Moon River” című számmal.

A '67-es nyugati bemutatkozás a tengerentúlra repítette Karel Gottot. Fél éven át szórakoztatta az amerikai publikumot Las Vegasban. Majd a forró hangulatú prágai tavasz kapcsán a disszidáláson is eltöprengett. 1968-ban Udo Jürgens szerzeményével Ausztriát képviselte a cseh sztár a londoni Royal Albert Hallban megrendezett Eurovision Song Contesten. A nemzetközi dalviadalt {melyet kevesek örömére színesben közvetítettek a kapitalista államok} végül a spanyol Massiel nyerte „La, la, la” című nótájával. Karel a 13. helyet szerezte meg a „Tausend Fenster”-rel. A németül előadott „Ezer ablak” számos ajtót is megnyitott Frank Sinatra cseh kollégája előtt.

Japántól a Szovjetunióig és Kanadától az NDK-ig szerte a földtekén koncertezett a „Lady Carneval”-lal is sikeres, nőimádó, immáron dollár milliomos sztár. Anyanyelvén és a németen kívül dalolt franciául éppúgy, mint magyarul, oroszul, lengyelül, szerbhorvátul, héberül, olaszul, spanyolul. Budapesten például 2003-ban és 2005-ben tapsolhattunk neki. A négy gyermekes művész 2008-as legutóbbi – Las Vegas-i – esküvője óta a családjának élt. Szőke, 37 esztendővel ifjabb, gyönyörű hitvese, Ivana Gottová óvta, kímélte legendás férjét. A két éve ősszel elhunyt művész rajongói nem 2019-ben aggódtak először, az akut tüdőgyulladással és leukémiával bajlodó idős sztár egészségéért. 2015/2016-ban rákkal kezelték – akkor még eredményesen „Prága arany hangját”. Ha 26-27 hónapja  el is távozott, muzsikája velünk marad. Isten nyugosztaljon Karel!

Fotó: -a-
Lap tetejére