RSS Feed

Resveratrol és rifampicin az Alzheimer-kór megelőzésére

pharmaline - 2022. 01. 12. 13:21:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Resveratrol  és rifampicin az Alzheimer-kór megelőzésére

Az Oszaka Egyetem kutatói a Frontiers in Neuroscience folyóiratban számoltak be arról, hogy állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik eredményei szerint a rifampicin és a resveratrol kombinációja sikeresen akadályozta meg az agyban kialakuló oligomerek megjelenését.

Korábbi vizsgálataikban már kimutatták, hogy a szokásosan 10 mg/kg/nap dózisban antibiotikumként alkalmazott rifampicin képes “kitakarítani” az agyból az amiloid-béta és alfa-szinuklein rögöket már sokkal alacsonyabb adagolás mellett is, viszont erős májkárosító hatása van. A mostani vizsgálattal a mindössze 0,081 mg/kg/nap dózisban használt rifampicint májvédő hatású resveratrollal kombinálták, és a májkárosodást jelző enzimszintek végig normál értéken maradtak. Az Alzheimer-kórt, frontotemporális demenciát és Lewy-testes demenciát modellező egereknek heti öt napon, négy héten át nazálisan adagolták a készítményt. Az állatok kognitív funkciója jelentősen javult, az agyi oligomerek szintje szignifikáns mértékben csökkent, és a szinapszisok működéséért felelős preszinaptikus fehérjék mennyisége a normál szintre állt vissza.
A resveratrol a vörös szőlő, kék szőlő héjában, valamint az áfonyában, mogyoróban található meg nagyobb mennyiségben.

A resveratrol egy polifenol, mely magas antioxidáns hatásának köszönhetően megköti a szerezetben lévő szabad gyököket, így meggátolhatja a vérrögök kialakulását, lassíthatja az öregedést, valamint csökkentheti az infarktus veszélyét.
Számos kutatás bebizonyította, hogy ezen bogyós gyümölcsökből kinyert rezveratrol segít karban tartani az ereket a magas antioxidáns hatásának köszönhetően, így az érrendszeri betegségek valamint a szívelégtelenségek is elkerülhetőek rendszeres fogyasztásával.
Tucatnyi jótékony hatása mellett talán az egyik legkimagaslóbb eredményt produkáló tulajdonsága az, hogy segít a vércukorszintet szabályozni. A Pécsi Egyetem Nephrológiai Központjának kutatói egy kísérlettel megállapították, hogy azok a cukorbeteg páciensek, akik külön rezveratrolt tartalmazó ételeket és készítményeket kaptak, látványas javulást produkáltak. 
Ez azért van, mert az inzulin rezisztencia folyamatában fontos szerepet játszó oxidatív stresszt meg tudja szakítani az antioxidáns, ezzel csökkentve az inzulin rezisztenciát.

Fotó: -a-
Lap tetejére