RSS Feed

Olcsó lett a csirkefarhát, nem drága

Bajnóczy Bella - 2022. 01. 14. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Olcsó lett a csirkefarhát, nem drága

A folytatás már pártállástól függő: ... elmehetne ez meg az a pitába. Merthogy itt a politmulatós. Piros volt a paradicsom, nem sárga/ Magyarország előre megy, nem hátra! – szól az intelligens kampánynóta a lagzis zenekultúra legnagyobb örömére. Azért mi is besegítünk: Nem drága a paradicsom, sőt olcsó/ Magyarország sohasem lesz az utolsó! Új műfaj született hát: a politmulatós s persze, várunk a vénégy verbunkra, esetleg a nerlakodalmas zenére, vagy a hatvanpusztai csárdásra, a felcsúti lassúra.

Remélhetően Battonyától Nemesmedvesig is azt éneklik majd a hűbb településvezetők, hogy asszongya, Piros volt a paradicsom, nem sárga, a mi falunk előre megy nem hátra! 

Jól feltankolta üzemanyaggal a MÉM-gyárakat ez az újkeletű magyar politmulatós, jól megöntözve a gazdagon termő népi humort. Hol van már a szép emlékű, kérészéletű pol-beat, s persze, miért is emlékeznénk rá, amikor nyakon öntenek bennünket ezzel a politmulatóssal. Nem csodálkoznék, hogy ezt is énekelnék majd a futballstadionok lelátóin, s persze a falunapok színpadjain a helyi amatőrkórusok. Az idézett politikusi remixben kicsit bekavar a szegfű pirosát idéző piros, ám ha a keleti nyitásra gondolunk, a sárga már valóban trendi. A zöld paradicsomról énekelni túlontúl is a zöldeket népszerűsítené és persze kevés rímet vonz. Bárha a Piros volt a paradicsom és nem zöld/ Kérem szépen, ez itten a magyar föld! talán még rendben is vóna. 

Nem tudni persze, mit gondol eme, a könnyű műfajba betolakodott politmulatósról a kurzus gránitszilárdságú kultúrkampfpápuája, reméljük, nem tartja pusztító dózisnak az európai életformára, s nem mondja majd azt, hogy gyűlöli a mulatós zenét. Éppen ezért soha nem menne el, mondjuk, a Jó Laci Betyár mulatós énekes és gondolkodó műsoros estjére, miként azt sem jelenti majd ki, hogy a magyar mulatós zeneirodalom nyolcvan százaléka a kukába való. 

Különben Henna és Shiell Ferry, Csocsesz, Nótár Mary bizonyosan vérig sértődne és művészete meggyalázását vélné felfedezni egy ilyesfajta minősítésben. A Dupla Kávé csak szimpla kávét inna, Kaczor Feri sem kaczékordna a falunapiparban, Postás Józsi pedig még inkább nem venne részt a nemzeti konzultációs ívek kézbesítésében. Hogy Bódiékról, Balázs Paliról ne is beszéljünk. Merthogy ott is egy ám a tábor és egy ám a zászló!


Fotó: tiktok.com
Lap tetejére