RSS Feed

A Mol hatalmas bevásárlása

telex - 2022. 01. 13. 8:35:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Mol hatalmas bevásárlása

A tőzsdén jegyzett Mol Nyrt. két fontos bejelentést is tett január 12-én délelőtt. A fontosabb hír, hogy a regionális olajcég belép Lengyelországba: 417 Lotos-töltőállomást vásárol meg 610 millió dollár értékben. A hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vállalat megszerezze a 3. pozíciót a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

A megállapodással a Molnak több töltőállomása lehet a negyvenmilliós Lengyelországban, mint Magyarországon. A tranzakció részeként ugyanis a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a lengyel PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben. PKN Orlen és Lotos, ez két külön cégnek tűnik, de nem teljesen az, mert az egész ügylet a három nagy szereplővel jellemezhető lengyel piac két nagyágyújának, vagyis a PKN Orlennek és a Lotosnak a fúziójától függ. Ha az Európai Bizottság engedélyezi a tranzakciót, a Mol is zöld lámpát kap, a harmadik cég, a PGNiG külön marad.

A lengyel tranzakcióval a Mol a 10. országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról, 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger határolja. A vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait régió szerte, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.

„A MOL számára ez a megállapodás jelentős lépést jelent azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtünk el és felgyorsítottunk a tavaly frissített stratégiánkkal. Az azerbajdzsáni ACG olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol-üzem építése és a Lengyelországba való belépésünk mind-mind fontos mérföldkövek a céljaink megvalósításához vezető úton. A mai bejelentés nemcsak a MOL, hanem az egész ország sikere, hiszen magyar vállalatként, évtizedek kemény munkájával építettük ki a régió egyik legjelentősebb kiskereskedelmi hálózatát”– mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

„Ez vízválasztó pillanat a lengyel üzemanyagipar számára. Hamarosan lezárjuk a LOTOS Group akvizícióját, amely javára szolgál az egész lengyel gazdaságnak, mindkét érintett vállalatnak, ügyfeleiknek, alkalmazottaiknak és részvényeseiknek is.”– mondta Daniel Obajtek, a PKN ORLEN igazgatótanácsának elnöke.

Jóváhagyások kellenek
Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként, a Mol összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek. Érdekesség, hogy ezzel a Mol már mind a négy V4-es államban nagyon erős (legalábbis dobogós) piaci pozícióval fog rendelkezni, míg a céggel sok szempontból összefonódó, szintén sok országban aktív OTP ugyan több országban van jelen, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban nem aktív.

A Mol emellett azt is bejelentette, hogy megvásárolja a magyarországi Lukoil-töltőállomásokat működtető vállalatot, vagyis a Normbenz Magyarország Kft-t, amely 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanév alatt. A ma bejelentett megállapodás egy 2021 márciusában lebonyolított akvizíció folytatása, amelynek során a Slovnaft, a Mol-csoport szlovák leányvállalata vásárolta meg a Normbenz Slovakia s.r.o. 100 százalékos tulajdonrészét és 16 Lukoil márkanév alatt működő szlovákiai töltőállomást.

A Normbenz eddig is érdekes cég volt, vezető döntéshozója Fazakas Imre, az orosz-magyar szénhidrogén kereskedelem egyik kulcsfigurája volt, és az orosz Lukoil miután kiszállt, engedélyezte a kutaknál a Lukoil logo használatát.

Fotó: -a-
Lap tetejére