RSS Feed

Letartóztatták Mikót

24.hu - 2022. 01. 12. 10:16:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A 24.hu értesülése szerint december 18-án letartóztatták Mikó Istvánt, akinek a neve legutóbb a Dunaferr-botrányban bukkant fel, amikor áprilisban egy biztonsági emberekből álló csapat megpróbálta átvenni a dunaújvárosi vasmű területét.

Az ISD Dunaferr akkori közleménye szerint Mikó a vasmű ukrán kisebbségi tulajdonosának és köreinek képviseletében jelentkezett Dunaújvárosban, és a Dunaferr információi szerint ő volt az, aki összetoborzott „zsoldosokkal” készült elfoglalni a vállalat területét. Mikó azt állította: csak próbálja megakadályozni a társaságot felszámolását, és a magyar munkavállalók illetve beszállítók érdekeit tartja szem előtt. Az ügyből rögtön politikai összecsapás is lett: Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke nyilvánosan üzent a Fidesz alelnökének, azt kérve, hogy „kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”. Kubatov Gábor úgy válaszolt, hogy semmi köze a vasmű körüli csatározásokhoz.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint Mikó István vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozásban gyanúsított, három másik személlyel együtt, ám csak ő van rács mögött. Azt, hogy milyen ügyről van szó, nem sikerült kideríteni, mert az eljárás érdekeire hivatkozva a nyomozóhatóság nem adott tájékoztatást a részletekről. Az említett bűncselekmény a büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig, súlyosabb esetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A KNYF szerepe azért érdekes, mert a főügyészség csak a köztársasági elnök, miniszterelnök, kormánytag, államtitkár vagy rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjai működésével kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlása ügyében illetékes.

Próbáltunk interjút kérni Mikó Istvántól a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán keresztül, ám nem vállalta a nyilatkozattételt.

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint december 18-án első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság, december 27-én másodfokon a törvényszék döntött a férfi letartóztatásáról.

Mikó üzleti partnerét, azt a Tóth Csabát is letartóztatták tavaly, aki már több mint két évtizede biztosít futballmérkőzéseket. Őt több társával együtt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja. A törvényszék tájékoztatása szerint a bűnszervezetben működő terheltek 2019 januárja óta egy hierarchikusan felépített, konspiratívan szervezett, többszintű céghálózatot működtettek azért, hogy mentesüljenek a vagyonvédelmi szolgáltatások nyújtása kapcsán keletkező áfa-fizetési kötelezettségek alól. Összesen 870 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a gyanú szerint.

Tóth Csaba neve felbukkant a Borkai-ügyben is, mert tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg Győr volt fideszes polgármesterét. Mikó István volt az – Tóth partnereként –, aki a megjelent hírek szerint elvette a Borkai Zsolték adriai orgiáján készült felvételeket attól az M. Richárdtól, akihez azok elkerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant volna.

Lap tetejére