RSS Feed

140 éve született Massary

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 12. 9:03:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

140 éve született Massary

Művészneve, Fritzi Massary 1900 szeptemberében bukkant fel az észak-németországi plakátokon. A színésznőként is tündöklő ifjú díva egy szezon után Hamburgból visszaköltözött Bécsbe, ahol újabb sikereket aratott.

Kaliforniában a Forest Lawn Memorial Parkban alussza örök álmát  Friederika Massaryk (1882-1969). Az Osztrák-Magyar Monarchiában született tehetséges szoprán énekesnő a 19. század végén Linzben állt először színpadra, majd külföldön is bemutatkozott. Művészneve, Fritzi Massary 1900 őszén bukkant fel az észak-németországi plakátokon. A színésznőként is tündöklő ifjú díva egy szezon után Hamburgból visszaköltözött Bécsbe, ahol újabb sikereket aratott. Tetszett a hölgy Karl-Kuno Rollo Graf von Coudenhove úrnak is. A fiatal nemes gyermekkel „ajándékozta meg” szerelmét. A kislány 14 esztedős volt, midőn édesanyja először állt oltárhoz. Max Pallenberg és Massary kollégák voltak – immáron nem csak a színpadon!

Addigra  Fritzi a Német Császárság lüktető életű fővárosát is meghódította. A berlini  Metropol-Theaterben esténként több százan élvezték az ifjú sztár pompás szoprán hangját. Az első világháború küszöbén a Csárdáskirálynőtől a Vígözvegyig mindent elénekelt a jól kereső művésznő. A monarchia összeomlása után sem maradt szerepek nélkül. Ám Lehár Ferenc és Hugo Hirsch dallamait hamarosan a náci csizmák döbörgése tompította el. Massary pályafutása a végéhez közeledett... Először Bécsbe menekült férjével, majd Londonba. Angliában már nem volt sikeres az ötven feletti díva. Nehéz helyzetét egy tragédia is súlyosbította. 1934-ben Karlsbad közelében repülőgép szerencsétlenséget szenvedett Max Pallenberg. Özvegye Svájcon és Franciaországon keresztül menekült lányához, aki az Egyesült Államokban élt. Thomas Mann és Ernst Lubitsch akkor már rég Kaliforniában laktak. Személyükben remek szomszédokat kapott Fritzi Massary. A felejthetetlen sztár - röviddel 87. születésnapja előtt - távol Európától, Beverly Hillsben hunyt el.

Fotó: -a-
Lap tetejére