RSS Feed

Made in France: felejthetetlen típusok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 09. 9:39:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Made in France: felejthetetlen típusok

A francia járműipar - 2022-ben is izgalmas - hidropneumatikus hagyományaihoz hű újdonsága volt a 80-as évek elején a BX széria. A Citroën GSA sorozatot váltó, szögletes formavilágú, középkategóriás típusból születtek kombik is. Nem ezek a kocsik voltak a szélcsatorna kedvencei!

A Peugeot a 70-es évek derekán vette át a Citroën irányítását. A közös alvázra épített friss modellek közt bukkant fel a komfortos BX. A fapados változatban csupán 58 lovas, csapott hátú, ötajtós limuzinnak bő 17 másodperc kellett a 100-as tempó eléréséhez. De hova a sietség? A vagányabb száguldásról álmodozók 1982-től izmosabb benzinesek közül is válogathattak.

Az 1994-ig gyártott széria csúcsverziója a BX 4TC 200 lóerős orrmotorja – 35 esztendeje – akár 220 km/h-s suhanást is lehetővé tett. Kisebb fogyaztásúak voltak az 1,7 és 1,9 lityis dízel Citroënek , melyek – például Észak-Afrikában – az arab taxisok szívét is meghódították. A fekete kontinensen ma sem ritkák az ilyen öregecske verdák, míg Európában már az oldtimer találkozók kedvencei. A kipufogó dob és egyes karosszéria elemek rozsdásodása és a lámpatestek „vakulása” gyakori bosszúság forrása ezen veterán francia kocsiknál.

Fotó: -a-
Lap tetejére