RSS Feed

Skodák Közép-Ázsiából

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 08. 12:36:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Skodák Közép-Ázsiából

A harminc magyarországnyi területű Kazah Köztársaságban 2022-ben utcai harcokról szólnak a krónikák. Arról kevesebbet hallani, hogy már jó két évtizedes múltra tekint vissza az Azia Avto OAG. A gépjárművek összeszerelésére alapított cég a 21. század hajnalán többek közt ©koda és Kia modeleket dobott piacra.

Az Azia Avto OAG a Szovjetunió összeomlása után gépkocsik összeszerelésére alapított cég többek közt ©koda és Kia modelekkel örvendezteti meg a vásárlókat. Az autózás szeretete sem ölte ki a paripák tiszteletét az emberekből! Ez aztán Kazahsztán! A bő három évtizede függetlenné vált hajdani szovjet tagköztársaságban, ma mintegy 19 millióan élnek. A rendszerváltás után sokan külföldön, például az EU-ban találtak új hazára. A mezőgazdasági és olajipari termékek mellett, mind több gépjárművet is exportál a Föld kilencedik legméretesebb állama. A közép-ázsiai birodalomban a ©koda Fabia, Rapid, Yeti és Octavia típusokon kívül többféle Chevrolét is gyártottak/gyártanak.


Komoly együttműködés van a dél-koreai Kiával is. E márka kazahsztáni modelljei közé számít a Carens, a Cee'd, a Cerato, a Cadenza, az Optima, a Sorento, a Soul és a Sportage is! A hajdan oly” népszerű „Made in CCCP” kocsik közül, a harmadik évezredben a Lada Niva 4x4 az egyik kedvenc, ez is ott van az ázsiai gyártási palettán. A jó öreg Zsiguli terepjárók a kazah fővárostól Moszkváig és Brüsszeltől Berlinig is ma sem tűntek el az utcákról. Bezzeg paripákkal, lovaskocsikkal, fiákerekkel már csak ritkán találkozhatunk!


Fotó: -a-
Lap tetejére