RSS Feed

Elhagyhatta Kazahsztánt Nazarbajev

heg.hu - 2022. 01. 08. 8:34:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elhagyhatta Kazahsztánt Nazarbajev

Sajtóértesülések szerint az egykor nagy hatalmú politikus Abu-Dzabiba menekült a lányaivalA gázárak elszabadulása miatt kezdődött, ám hamar rendszerellenes zavargássá fajult a Kazahsztánban 2022 első napjaiban kitört tüntetéssorozat. A konfliktusnak egyre több halálos áldozata van, és a politikai következmények is egyre súlyosabbak. A legfrissebb eseményeket cikksorozatunkban követheti.

Olyan hírek keringenek a nemzetközi sajtóban, hogy Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán korábbi elnöke elmenekült az országból. A hírről több orosz portál is beszámolt, azt is hozzátették, hogy vele tartott két lánya is.

A France24-nek nyilatkozva az évek óta emigrációban élő Muhtar Abljazov egykori kazah energiaminiszter és bankvezér szintén arról beszélt, hogy Nazarbajev és közeli családtagjai az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba menekültek.

Nazarbajevet a zavargások kitörése óta senki sem látta. A krízishelyzet kialakulása után Kaszim-Zsomart Tokajev elnök leváltotta őt a Biztonsági Tanács elnöki pozíciójáról, ami az egykor teljhatalmú kazah vezető utolsó még megőrzött politikai posztja volt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a közép-ázsiai országban az elmúlt napokban az üzemanyagár maximalizálása miatt indult tiltakozáshullám a rendszerellenes erők és a karhatalom összecsapássorozatává terebélyesedett. A kazah vezetés külső katonai segítséget kért a helyzet stabilizálása érdekében. A rend, ha Tokajev bejelentésének hinni lehet, péntekre nagy vonalakban helyreállt. Igaz, ehhez az is kellett, hogy tűzparancsot kapjanak a fegyveres erők.Fotó: -a-
Lap tetejére