RSS Feed

Meghalt Sidney Poitier

hvg.hu - 2022. 01. 07. 17:39:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Meghalt Sidney Poitier

Hollywood első fekete mozisztárja, aki első afroamerikai színészként kapott Oscar-díjat, 94 éves volt. Legismertebb filmjeiben az afroamerikaiakkal szembeni faji diszkrimináció, az ebből fakadó társadalmi feszültségek általában hangsúlyos szerepet kaptak - emeli ki a CNN.

Hollywood az ötvenes években fedezte fel magának. Megkapta a főszerepet Darryl F. Zanuck No Way Out c. filmjében. Ezután számos filmszerepet kapott. Az áttörést az 1955-ös Tábladzsungel c. film hozta meg számára, amelyben egy javíthatatlan középiskolai diákot alakított.

Legismertebb filmjeiben az afroamerikaiakkal szembeni faji diszkrimináció, az ebből fakadó társadalmi feszültségek általában hangsúlyos szerepet kaptak - emeli ki a CNN.

1958-ban jelölték A megbilincseltekben játszott szerepéért Oscar-díjra, ebben a filmben főszereplőtársa volt a magyar származású Tony Curtis.  A szobrocskát végül a Nézzétek a mező liliomait című 1963-as filmben nyújtott alakításáért kapta meg. Sidney Poitier egy volt katonát játszott, aki fehér apácáknak segített felépíteni egy templomot.

Emlékezetes alakítást nyújtott az 1965-ös The Bedford Incident c. filmben, és a Fekete-fehér c. filmben, amelyben Elizabeth Hartman és Shelley Winters volt a partnere. 1967-ben az ő nevével fémjelzett mozik vonzották a legtöbb embert a mozikba. Ebben az évben három sikerfilmben szerepelt: Találd ki, ki jön vacsorára; a Tanár úrnak szeretettel és a Forró éjszakában.

Poitier számos filmet rendezett pályafutása során. Ezek közül a legsikeresebb a Richard Pryor és Gene Wilder főszereplésével készült vígjáték, a Dutyi Dili egészen 2000-ig, a Horrorra akadva avagy - Tudom kit ettél tavaly nyárson c. film elkészüléséig a legnagyobb bevételű film volt, amelyet afroamerikai származású rendezett.

Sidney Poitierről nevezték el az amerikai filmakadémia tavaly nyílt Los Angeles-i múzeumának hatalmas előcsarnokát. Mint akkor Bill Kramer múzeumigazgat elmondta, a színész "humanitárius szolgálatai és úttörő művészi teljesítménye mindannyiunk számára inspirációt jelent".

Fotó: globalnews.ca
Lap tetejére