RSS Feed

Magányos bölömbika telel az alföldi pusztán

24.hu - 2022. 01. 08. 12:30:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magányos bölömbika telel az alföldi pusztán

Vonuló madár, többnyire csak március és október között tartózkodik nálunk. December közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy rendkívül jól rejtőzködő, áttelelő bölömbikát figyeltek meg Kardoskúton, a Sóstó-ér nádasában, írt róla a kmnp.hu.

Ez azért számít különösnek, a bölömbika egy különös, rejtőzködő életmódot folytató gémféle. A Kárpát-medencében mocsarakban, nádasokban sokfelé előfordul, de nem túl gyakori madár. Vonuló, az állomány nagy része csak március és október között tartózkodik nálunk, a telet a mediterrán vidékeken és Afrikában töltik.

Egyes példányai azonban megkísérlik az áttelelést hazánkban, ami egy kockázatos vállalkozás a részükről. Ha huzamos ideig fagyos az időjárás, a madarak táplálkozóhely nélkül maradhatnak, ami végzetes lehet a számukra. Ezért lehetőség szerint melegvízű kifolyók, egyéb, be nem fagyó vizek mellett kísérlik meg az áttelelést.

A december közepén, Kardoskúton a Sóstó-ér sűrű nádasának szélén megfigyelt példány jó eséllyel átvészelheti a téli időszakot, mivel az itt élő vadludak, récék fagymentesen tudják tartani mozgásukkal a vízfelületet– állítják a szakemberek.


Fotó: -a-
Lap tetejére