RSS Feed

67 évet élt a Zoo igazgató

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 07. 9:20:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

67 évet élt a Zoo igazgató

A német főváros hajdani fehér bundás kedvence tizenöt esztendeje látta meg a napvilágot. Emléke ma is él! „Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta a Zoo sztárja, Knut halálát“ - közölte jó egy évtizede a nemzetközi sajtó. Most decemberben pedig a két berlini állatpark korábbi direktora, dr. Bernhard Blaszkiewitz hunyt el. Temetéséről később intézkednek.

A korabeli beszámoló szerint az alig 4 éves jegesmedve boncolásakor kiderült, hogy valamennyi szerve egészséges volt, ám az agyában "jelentős elváltozásokat" találtak. Ezek okozhatták a maci váratlan pusztulását. A 19. század derekán átadott Spree-parti állatkertnek rengeteg híres lakója volt. Knut jeges macit lassan tízenegy éve veszítettük el. A berlini Zoo-t tavaly a koronavírus-járvány miatt egy időre bezárták, ám 2021 tavaszán újra szélesre tárta a kapuit. Történelmi visszapillantás! Már a berlini fal hat évtizeddel ezelőtti felhúzása előtt, s különösen azután felértékelődött a nyugati zóna Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium.

A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén.
A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. Sok millió kicsit és nagyot csábított, s még több eurót hozott a legendás Berliner Zoonak az aranyos jegesmaci. Noha a vadonban akár 30 esztendeig is elélnek a hatalmas testű, északi ragadozók, a fehér bundás állat alig 4 évesen és pár hónaposan 2011 márciusában váratlanul elpusztult. Knut a közelbe költözött! A Természetrajzi Múzeum (Museum für Naturkunde) egyik legfrissebb kedvence - az intézmény örökifjú „hősének” - úgynevezett demoplasztik preparátuma (Gorilla Bobby szomszédságában).
.

Fotó: -a-
Lap tetejére