RSS Feed

A hackerek már a spázjban vannak

Dalia László - 2022. 01. 08. 8:18:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hackerek már a spázjban vannak

Lassan már minden kattintásra ügyelni kell, mert túl sok a csali, s ha nem figyelünk, már be is engedtük a vírust. És a legújabb támadások amúgy is észrevétlenek, az APT behatolók besétálnak, körülnéznek, megszerzik az adatokat, megbéníthatják a rendszert, majd bitcoinban megkérik az árát a feloldásnak.

Azt mondja a szakember, hogy nincs tökéletes védelem, ugyanis ők sem tudjak, hogy a kíberbűnözők mit fognak kitalálni. A szoftvereket emberek csinálják, ők is üzemeltetik, s a leggyengébb láncszem az informatikai térben is maga az ember, az emberi tényező. A programozók is gyakran hagynak hátsó kaput, vagy azért, hogy később javíthassák, frissíthessék a rendszert, vagy azért, mert eleve úgy bízták meg őket, hogy hagyjanak réseket.  Természetesen a gép másik oldalán is profik ülnek,  s léteznek cégek nálunk is, akik szavatolnak a  biztonságért, a katonai titkosítással megegyező rendszert használnak, akár percenként változik  a pin kód és különleges pendrive-okat ajánlanak, amelyek maguk is szinte feltörhetetlenek. Igaz,egy ilyen pendrive 20-30 ezer forintba kerül, de nemcsak a multiknak éri, meg, hogy a vezetőinek ilyet vásároljanak.

A mai netes világban mindenki veszélyben van, a falusi gyerek, és a nemzetközi cégek is. Senki sem mondhatja, hogy ő túl kis hal, nem érdekes az adathalászoknak, pedig az ő adatait is ellopják, s árulják a dark neten. És miután annyi mindent intézünk ma már hálón, a nevünkben sok disznóságot el lehet követni, pénzt felvenni, vagy akár hitelt is. A cégek maguk döntik, el, hogy mennyit áldoznak be, beérik egy tűzfallal és egy vírusirtóval, vagy komolyabb védelemre is berendezkednek. Van, aki csak az első komolyabb támadás után ébred fel, s akkor kezd el költeni a védelemre. Mindenesetre öt évvel ezelőtt sokkal rosszabb volt a helyzet, akkor még nagyon le voltak maradva a magyar cégek, ma már sokkal felkészültebbek.

A zsaroló vírusok korát éljük, a legújabb a O. napi zéró sérülékenység, amelyről fogalmunk sincs, míg magától nem jelentkezik. Márpedig világcégek hálózatában is megjelent már, az egyik bútorkereskedő multinál találtak egy rendszerhibát, befoltozták, s amikor frissítették a  rendszert, bejutott a vírus is. A levelező rendszert fertőzte meg, a munkatársak e-mailt kaptak, de nem a cégtől és így könnyen lehalászhatták az adataikat. Egy elektronikai cég még rosszabbul járt, a holland és német leányvállalataiknál leálltak a pénztárgépek és az online vásárlás is. Magyarországon csak a web-oldala omlott össze. A zsarolók 240 millió dollárt követeltek, majd leengedték 80 millióra. Hogy aztán a cég vb fizetett-e vagy nem, arról nincs hír. Mindenesetre a több napos leállás több száz millió dolláros kárt okozott.

Fotó: -a-
Lap tetejére