RSS Feed

Épül Berlin új felhőkarcolója

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 06. 9:06:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Épül Berlin új felhőkarcolója

Nem csupán a Spree-metropolisz keleti felében, az Alexandorplatzon vannak születőben új toronyházak, hanem Berlin-Neuköllben is. A multikulti kerületben, ahol rengeteg bevándorló, külföldi származású polgár talált otthonra 2024-re készülhet el az Estrel Tower.

Tavaly nyáron kezdődött meg a mélyépítkezés a német főváros nyugati felében. Az alapozás során félszáz oszlopot helyeztek el a talajszint alatt. Erre egy bő három és fél méter vastagságú beton födém kerül az új év elején. A tervek szerint 176 méter magasságú  Estrel Tower a jövőben éppúgy a legnépesebb közép-európai metropolisz szimbólumává váhat majd, mint a Brandenburgi kapu és az Alexanderplatz-i tévétorony. Ez utóbbi gigantikus antenna 1969-ben került átadásra – az NDK 20. születésnapjára.

A félakkora  Estrel Towerben szálloda, több apartman és lakás, továbbá wellness- és sportstudiók kapnak helyet.  Ekkehard Streletzki, a közeli Estrel Hotelt is tulajdonló építtető korszerű irodákat is megálmodott Berlin jövőbeni legmagasabb, energiatakarékos felhőkarcolójába. Az átriumnak, galériáknak, kisebb-nagyobb üzleteknek, éttermeknek is otthont adó, 45 szintes pazar komplexum panorámája egyedülálló lesz – ígérik az építészek.

Fotó: -a-
Lap tetejére