RSS Feed

Ketrecharc a fiatalokért

M. A. - 2022. 01. 06. 8:22:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ketrecharc a fiatalokért

Január 26-án mutatja be a Láthatáron Csoport legújabb előadását, az ismét nagyon fontos témát érintő és feldolgozó Ketrecharc című részvételi színházi előadását. A komplex színházi-nevelési előadás az általános iskola 7-8. évfolyamának készült, ezen belül is kiemelt figyelmet szentel a hátrányos helyzetű közösségek elérésére.

A téma kidolgozásban azok a pedagógusok segítették a Láthatáron Csoport munkáját, akik a legnehezebb terepen teszik próbára magukat nap, mint nap. Az előadás a tanulókat aktivizálja, szerepbe helyezi, ezzel is az indulatkezelési problémák leküzdéséhez kíván kézzelfogható segítséget nyújtani. A színházi élmény mellett a kiskamasz korosztály megismerheti és kipróbálhatja az erőszakmentes kommunikáció és a krízisintervenció kínálta lehetőségeket. Hiszen nem elég tudni, hogy az erőszak rossz, krízishelyzetben az az igazán fontos, hogy van-e alternatív megoldás, és hogy ezt milyen könnyen tudjuk előhívni, amikor igazán szükség van rá.

 

Az író-rendező, Szivák-Tóth Viktor elmondta: „Egy olyan témával foglalkozhatok végre színházi nevelési területen, amely már régóta foglalkoztat: az erőszakmentes kommunikációval, melynek módszertana nekem személyesen is sokat segített - örülök, hogy most valamennyit tovább tudok adni ebből.”

 

A Láthatáron Csoport vezetője, az előadás szereplője Feuer Yvette hozzátette: „Engem izgat az erőszakmentes kommunikáció színházi nevelési alkalmazásának a lehetősége, mert az érdekel,  hogy tudunk-e hasznosak lenni ennek segítségével olyan kiskamasz közösségek számára, akiknek nem csupán az életkoruk folytán, de adott esetben társadalmi körülményeik miatt is nagyon küzdelmes folyamat megtanulni saját érzelmeik megértését és indulataik kezelését. Hátha tudunk.”

 

A bemutatót Budapesten tartják az Eötvös10 Művelődési Házban. A darabot alapvetően iskolákban fogják játszani. Az előadás szereplői: Feuer Yvette, Márfi Márk és Somhegyi György.

 

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére