RSS Feed

Berlin: csak 10 millió légiutas

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 04. 12:52:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin: csak 10 millió légiutas

2022 első napjaiban több tízezren startoltak, landoltak a Spree-metropolisz új légikikötőjében. Mint emlékezetes, negatív német rekord, hogy bő kilenc esztendővel csúszott el a kacskaringós elnevezésű Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt {BER} átadása. A 2020 végi ünnepséget beárnyékolta a koronavírus-járvány.

A két nyugat-berlini légikikötő bezárása a 21. század elején azzal fenyegette a 3,8 milliós germán világvárost, hogy túlzsúfolttá válik az egykori szovjet megszállási övezet reptere. Így már az ezredforduló táján tervek születtek Flughafen Schönefeld bővítéséről. A nagy elánnal megkezdett építkezéseknek 2011-re kellett volna befejeződniük, ám számos műszaki, biztonsági probléma miatt többször el kellett halasztani a szalagvágást. Negatív német rekord, hogy bő kilenc esztendővel csúszott el a Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt {BER} átadása. A 2020 végi ünnepséget is beárnyékolta a koronavírus-járvány.
Míg 2019-ben 36 millió utast számláltak a (tavaly előtt bezárt) tegeli, s a régi schönefeldi reptéren, addig 2021 januárjától júliusig csupán 1,85 millió vendég startolt, landolt a gigantikus BER-en. Ám például október sikeres volt, akkor 1,7 millió utast regisztráltak egy hónap alatt. Szilveszterig 9,9 millió embert számláltak a kontinens legújabb civil repülős bázisán. Sajnos karácsony küszöbén beköszöntött a havas időjárás. A startoló gépeket jégteleníteni kellett, s rengeteg volt a járattörlés. Berlin-Brandenburgban január 3-tól van megint tanítás az iskolákban, így viszonylag nagy forgalmat bonyolít e napokban a  Willy Brandt nevét viselő bázis!

Fotó: -a-
Lap tetejére