RSS Feed

Berlin fényei

Mogyorósi Géza - 2022. 03. 03. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin fényei

Gyakorta annyira ködös a Spree-metropolisz, hogy még a gigantikus Alexanderplatz-i tévétorony is „elvarázsolódik”. Tegnap este viszont meseszép zöld fényárba öltözött a legendás Berliner Dom és a kivilágított Brandenburgi kapu karácsonyfáját éjjel-nappal turisták százai fotózzák az ünnepek után is.


Az Alextól autózva a 2021-ben végre elkészült, új aszfaltot és fákat kapott Unter den Lindenen a szokásosnál kisebb a tömeg. Szilveszter elmúltával külföldi turista alig, ám a szomszédos régiókban lefújt karácsonyi vásárok miatt (is) nem volt hiány tájszólással fecsegő németekből. A koronavírus-járványban 2020 óta négy ezer polgárát vesztett, legnépesebb közép-európai világvárosban a 18. századi  Brandenburger Tornál hatalmas vörös lucfenyő csillog még mindig - a türingiai  Rudolstadtból érkezett a két tonnás tűlevelű..

A feldíszített, áramvonalas, fényárba öltöztetett 18 méteres fa különösen naplemente után eljti ámulatba a szépre-jóra kiéhezett, forralt bort kortyoló bel- és külföldieket a Pariser Platzon. A Magyar Köztársaság diplomáciai központja és a Hotel Adlon vidékén persze nem csupán a Brandenburgi kapu dicsekedhetett saját fenyőfával. Remek példány tündökölt az új szövetségi parlamentnek otthont adó Reichstag történelmi épületénél is. Angela Merkel nyugdíjba vonult decemberben. De még ő is megcsodálhatta a Kancellári Hivatal erékélyéről az ünnepi panorámát. A konzervatív politikusnő irodájába már beköltözött korábbi helyettese, pénzügyminisztere Olaf Scholz. Csendes örségváltás.

De túl a Bundestag vokscsatán kit érdekel 2022 elején a nagypolitika, a berlini jövés-menés, a szocdem-zöld-liberális álmodozás? A legendás Spree-parti humor aktuális szösszenete, hogy „nem túl izgalmas dolog a német kormányfő váltás 16 esztendő után. Bécsben havonta van új kancellár...” A császárkorabeli Reichstag kivilágított üvegkupolás épületétől a köztársasági elnök 18. századi palotája, a Bellevue irányába a tiergarteni parkon át araszolok kocsimmal az elegáns Charlottenburgi kastély felé. Ott e télen – akárcsak tavaly előtt – ismét elmaradt a szokásos karácsonyi vásár. Így aki ünnepi tolongásra vágyott az vagy a nyugat-berlini bulvár, a Ku'damm és a KaDeWe pazar kirakataiban, fényeiben gyönyörködhetett. Avagy elsuhanhatott a frissen átadott U5-ös metróval a Brandenburgi kapuhoz, ahonnan a Pariser Platzon - közönség és tüzijáték nélküli - szilveszteri bulit közvetített a köztévé 2022 első hajnaláig, az örökifjú brit popikon Bonnie Tyler szereplésével.


Fotó: -a-
Lap tetejére