RSS Feed

Weizsäcker emléke

Mogyorósi Géza - 2022. 01. 04. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Weizsäcker emléke

Négy évtizede annak, hogy a kommunista Erich Honecker, a Német Szocialista Egységpárt főtitkára, az Államtanács elnöke fogadta az NDK-ban Nyugat-Berlin konzervatív kormányzó főpolgármesterét. Az 1920-ban született – 2015-ben elhunyt – politikus ezer szállal kötődött a Spree-metropoliszhoz, melynek decembertől első ízben van női vezetője!

Többek közt arról a korszakról és Richard Karl Freiherr von Weizsäcker, a nemesi származású, frontharcosból demokratává lett politkus pályafutásáról, az NSZK hatodik köztársasági elnökéről szól Norbert Kaczmarek kortárs könyve. A „...statt immer nur herumzudenken” című kötetben a szerző a 95 esztendősen elhunyt CDU politikus életének fontos, 1978 és 1984 közötti szakaszát eleveníti fel. Norbert Kaczmarek {a fallal körülvett West-Berlinben} 1981-től három évig a kormányzó főpolgármester közvetlen munkatársaként napi kapcsolatban volt a későbbi nyugat-, illetve össznémet államfővel. A kettészelt Spree-metropolisz kulissza titkaiba is bepillantást engedő, közel 350 oldalas, németül megjelent mű az NSZK-NDK eltérő demokrácia értelmezésére is rávilágít.

Kaczmarek bemutatja a nemesi származású, diplomatacsalád gyermekeként Stuttgartban, 1920-ban világra jött Richard von Weizsäcker kűzdelmeit is. A kisfiúként Svájcban és Dániában is diákoskodó, majd a felső tízezer tinédzsereinek gondtalan, de poroszos szorgalommal átitatott kamaszéveit Berlinben, Oxfordban, Grenoble-ban töltö ifjú anno nyelveket tanult, történelmi és filozófiai tanulmányokat folytatott, mígnem 1938-ban bevonult katonának. Richard von Weizsäcker fegyelmezett magatartása a béke éveiben is segítségére volt.


Előbb a gelsenkircheni Mannesmann AG tudományos asszisztense, majd a konszern düsseldorfi jogi osztályára került. 1957-ben már a gazdaságpolitikai részleg első embere. Közben oltárhoz vezette Marianne von Kretschmannt, és 1954-ben belépett a Kereszténydemokrata Unióba (CDU). E párt színeiben lett a 60-as években bonni képviselő, majd a Bundestagban '72-től a nagyobbik uniós párt helyettes frakcióvezetője. Mint West-Berlin kormányzó főpolgármestere 1981 és 1984 között sokat tett a nyugat-keleti enyhülésért – erre az időszakra fókuszál Norbert Kaczmarek aktuális könyve, mely a berlini Vergangenheitsverlag (Múlt Kiadó) gondozásában került a boltokba. A kitünő művet, a külpolitika és Budapest testvérvárosának – zaklatott – históriájára fogékony (németül olvasó} magyar turisták számára is csak ajánlani tudom.


Fotó: -a-
Lap tetejére