RSS Feed

Liszt, Rökk és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 03. 8:50:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Liszt, Rökk és a többiek

Augusztusban lesz hatvanegy esztendeje, hogy a keletnémet kommunisták megépítették a Berlint és Európát kettészelő „szocialista védőfalat”. Ennek '89-es leomlása - magyar segítséggel - meghatározó epizódja volt a közelmúlt hidegháborús történelmének. Túl a koronavírus-járványon javaslom, hogy látogassank el hozzánk a Spreehez!

Hiszen, mi magyarok 2022-ben is ezer szállal kötődünk a hajdani porosz településhez. Tudta a kedves Olvasó, hogy nagyapáink lassan két évszázada {1846-tól} honfi-körbe tömörültek a Spreenél? Pillantás a múltba! Liszt Ferenc muzsikájával hódította meg a várost, ahol a filmes Balázs Béla és Bulla Elma, Rökk Marika és Eggerth Márta színésznők is otthonosan mozogtak. A pesti Madách Színházat megálmodó, éppen 66 esztendeje elhunyt Kaufmann Oszkár számos ma is működő teátrummal ajándékozta meg az „arany 20-as években” a 4,5 milliós Berlint.  Az 1696-ban alapított itteni Művészeti Akadémiát 1997 és 2003 között irányító Konrád Györgytől a muzsikus-komponista Kurtág Györgyig, Kertész Imréig, Esterházy Péterig már-már reménytelen vállalkozás felsorolni azokat az irodalmárokat, s más művészeket, akiknek alkotói korszakuk egy-egy szakasza a lüktető életű, szabadságszerető világvároshoz kapcsolódott.

S akkor még nem dícsértük a franciaországi labdarúgó Eb-n jól szereplő nemzeti tizenegyünk örökifjú kapusát, Király Gábort, aki – Dárdai társaságában – a Hertha BSC csapatában öregbítette a magyar sportolók hírnevét. Pali évekig a Bundesliga első osztályában {2021-ben kevésbé sikeresen} szereplő kék-fehér focisták népszerű vezetőedzője volt decemberig! De említhetem a spandaui vizilabdások hajdani kapusát, Baksa Lászlót is.  Fischer Iván karmester, Gryllus Dorka színésznő, Gulyás Réka filmtörténész, Dalos György író is ős-berlininek számítanak már. Magyar utánpótlásból szerintem az új esztendőben sem lesz hiány!


Fotó: -a-
Lap tetejére