RSS Feed

A magyar kártya napja

Árpási Zoltán - 2022. 01. 02. 9:30:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar kártya napja

Na, ezen is túl vagyunk! Mármint a magyar kártya napján. Gondolták volna, hogy van ilyen emléknap is? Az AIDS elleni világnapról, a magyar rádiózás napjáról, a fogyatékkal élő emberek nemzetközi napjáról, a nemzetközi bányásznapról, az emberi jogok napjáról, a labdarúgás világnapjáról nyilván sokan hallottak, hogy csak a legismertebb decemberi világ- és emléknapokat említsem.

De azt, hogy a magyar kártyának is van emléknapja, alighanem kevesen tudják. Márpedig ez több mint egy népszerű játékszer előtti tisztelgés, hiszen a magyar kártya elválaszthatatlan a zsugásoktól, nélkülük Gessler, Tell Vilmos, a Stüszi vadász, a Tavasz, a Nyár, az Ősz vagy a Tél nem kelnek életre. Folytathatnánk a logikai sort azzal, hogy aki magyar kártyát vesz a kezébe az ultihoz, snapszerhez, ferblihez vagy épp a csapd le csacsihoz, az más kártyák láttán is könnyen elcsábul. Nem folytatom a sort, mert a sajátos logikai láncolaton még Petőfihez, vagy a kártyakedvelő Jókaihoz is eljutnék. Akiről és kártyapartnereiről egyébként egy kiváló festmény is született. Igaz, Ferraris Artúr munkája nem egy magyar kártya játékot, hanem egy történelmi tarokkpartit örökített meg, de sebaj.
A magyar kártya egyébként állítólag az egyetlen olyan zsuga a világon, amely egy irodalmi mű, Friedrich Schiller Tell Vilmos drámája alapján született. Bár a lapok svájci alakokat ábrázolnak, a magyar kártyának nem sok köze van, úgyszólván semmi az alpesi országhoz. Az 1830-as években kitalált ördög bibliájára valószínűleg a Habsburgok félrevezetése miatt rajzolták hat svájci szabadsághős és két ottani zsarnok képét.
Hogy miként sorakozott fel a magyar kártya a hazai emléknapok sorába? Ennek is amolyan magyar kártyás a története: a Magyar Talon Alapítvány és a Pató Pál Asztaltársaság (ki más, ha nem ők?) 1996. december 29-én a budapesti Kazinczy utcában emléktáblát állított a magyar kártya tiszteletére. A napot egyidejűleg kinevezték a magyar kártya napjává. Így került fel a zsuga a hazai emléknapok sorába.
Mit mondjak, a történet beleillik a szilveszteri hangulatba.  

Fotó: -a-
Lap tetejére