RSS Feed

Európa legidősebb jegesmackója

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 02. 12:31:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  Európa legidősebb jegesmackója

A szabadban 25-30 évet élnek a legszerencsésebb sárgásfehér bundájú mackók. A berlini Zoo decemberben elhunyt emlőse 37 esztendős volt! Katjuscha halálának okáról 2022 elején - a boncolást követően - tájékoztatják majd a közvéleményt.

Amint megírtuk, decemberben elpusztult a német főváros 19. századi állatkertjének utolsó jegesmedvéje is. Az agg Katjuschát szenteste találták holtan ketrecében gondozói. A kelet-berlini Tierparknak szerencsére van még két hasonló, arktiszi ragadozója! A szabadban 25-30 évet élnek a legszerencsésebb északi mackók. A berlini Zoo most elhunyt emlőse 37 esztendős volt!  A 3,8 milliós metropolisz hajdani másik kedvence tizenöt éve látta meg a napvilágot. Knut emléke ma is él! „Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta az egykori világsztár pusztulását“ - közölte jó egy évtizede a nemzetközi sajtó. A korabeli beszámoló szerint az alig 4 esztendős jegesmedve valamennyi szerve egészséges volt, ám az agyában "jelentős elváltozásokat" találtak. Ezek okozhatták a maci váratlan pusztulását. 

A 19. század derekán átadott Spree-parti állatkertnek rengeteg híres lakója volt. 
Katjuschát most, Knut jeges macit pedig lassan tízenegy éve veszítettük el. A berlini Zoo-t tavaly a koronavírus-járvány miatt egy időre bezárták, ám 2021 tavaszán újra szélesre tárta a kapuit. Történelmi visszapillantás! Már a berlini fal hat évtizeddel ezelőtti felhúzása előtt, s különösen azután felértékelődött a nyugati zóna Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén. A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. Sok millió kicsit és nagyot csábított, s még több eurót hozott a legendás Berliner Zoonak az aranyos jegesmaci. 


Fotó: -a-
Lap tetejére