RSS Feed

Nem működnek a másnaposság elleni szerek

24.hu - 2022. 01. 02. 9:33:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nem működnek a másnaposság elleni szerek

Rossz hírünk van azoknak, akik valamelyik másnaposság ellen hirdetett italban vagy egyéb szerben reménykednek, a tudomány szerint semmi nem fog segíteni az újévi másnaposságukon. Egy új kutatás csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a másnaposság kezelésére vagy megelőzésére szolgáló, illetve ekként reklámozott megoldások működnek..


Brit kutatók az Addiction szakfolyóiratban jelentették meg tanulmányukat, amelyhez 21 placebo-kontrollált, randomizált kutatást fésültek át a témában. Bár néhány tanulmány statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a másnaposság tüneteiben, minden bizonyíték nagyon rossz minőségű volt, általában módszertani korlátok vagy pontatlan mérések miatt. Ezenkívül nem számolt be két tanulmány ugyanarról a másnaposság elleni szerről, és egyetlen eredményt sem sikerült egymástól függetlenül megismételni. 

A gyakori fájdalomcsillapítókat, például a paracetamolt vagy az aszpirint nem értékelték placebo-kontrollos, randomizált, kontrollált másnapossági vizsgálatokban. Ezek nyilvánvalóan a másnaposság néhány tünetére megoldást nyújthatnak, enyhíthetik például a dehidratáció okozta fejfájást.

A kutatók szerint a jövőbeni tanulmányoknak szigorúbb módszerekkel kell rendelkezniük, például validált skálákat kellene használniuk a másnaposság tüneteinek felmérésére. A nők másnaposság-kutatásban való részvételén is javítani kell.

Fotó: -a-
Lap tetejére