RSS Feed

Európa: imádunk autózni

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 01. 9:11:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa: imádunk autózni

A motorizált személyi forgalomban – így az aktuális európai felmérések – az EU-ban 81 százalékot tesz ki az autó. A legnépesebb tagállamban, Németországban 84 százalékos a kvóta. Az NSZK-ban ezüst érmes a vasút (9 %), s bronzot érdemelnek a buszutasok (6 %).

A környezetvédők bánatára a litvánok és a portugálok a németeknél is intenzívebben használják a személygépkocsi állományt. Más a helyzet Európa szívében. A statisztikák azt tükrözik, hogy mi magyarok kevesebbet autózunk, mint az átlag germán polgár, s ez a helyzet a csehekkel és az osztrákokkal is. Németországban, miként az egész EU-ban 2021 eddig eltelt időszakában a Volkswagen a legkedveltebb márka. A természetvédők, klíma aktivisták bosszúságára az európai járműpark gyarapodóban van. Az NSZK-ban egy évtized alatt 14 millió darabbal nőtt a gépkocsi állomány.

Egyre több német háztartásban van második, harmadik autó is. Főleg vidéken, ahol a tömegközlekedés kevésbé fejlett, mint a nagyvárosokban. 2022 küszöbén az NSZK-ban a személygépkocsik száma már meghaladja a 48,2 milliót. A foglalkoztatottak jó kétharmada naponta használja munkahelyre való bejárásra négykerekűjét. A megkérdezett tulajok 48 százaléka 10 kilométernél rövidebb távra is autóba ül, ám időjárástól függően sok millióan közlekednek kerékpárral is melóba/iskolába menet-jövet.


Fotó: Várkonyi Olivér
Lap tetejére