RSS Feed

Berlin új lakói

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 01. 01. 12:05:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin új lakói

Németország legnépesebb metropoliszában sok százezer más településen született polgár él. A legtöbben Hamburgból tették székhelyüket Berlinbe. De meglepő módon Szíria távoli fővárosából ma már többen laknak a Spreenél, mint a közeli Drezdából.

Az elmúlt esztendőkben, nem utolsó sorban a menekültválsággal összefüggésben már közel 18 ezer Damaszkuszban világra jött polgára lett Berlinnek. Így a háború sújtotta régió fővárosából már többen laknak a 3,8 milliós Spree-Havel-cityben, mint drezdaiak. Ha országokra levetítve vizsgáljuk a bevándorlók táborát, akkor az NSZK legnagyobb településén új hazára lelt idegenek zöme az Oderán túlról érkezett. A szomszédos Lengyelországból ugyanis – hivatalosa – mintegy 125 ezer személyt tartanak nyilván. 

Törökországból, az egykori vendégmunkások leszármazottai révén 105 ezren élnek Közép-Európa legnépesebb fővárosában. Félennyien vannak az oroszok, akik a berlini fal ledőlése után árasztották el az EU kisebb-nagyobb településeit. Prágából, Pozsonyból, Bécsből és Budapestről is sok tízezren tették át széhelyüket ide, ahol egyre emelkedik a londoni nők és férfiak száma. 2017 végén még kevesebb, mint 3 ezer Temze-parti polgára volt Berlinnek, míg 2021-ben – a Brexit után – már 4 ezer körüli a kvóta. Welcome to Berlin!


Fotó: -a-
Lap tetejére