RSS Feed

Charité – a fal keleti oldalán

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 12. 31. 17:03:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Charité – a fal keleti oldalán

Az öreg kontinens egyik legrégebbi egészségügyi intézménye, a jó három évszázados berlini Charité. A gyógyítással és oktatással egyaránt foglalkozó Spree-parti klinika-hálózat napjainkban is remek hírnévnek örvend az NSZK-ban.

A Charité {Charité = jótékonyság, irgalmasság / francia kifejezés.} szakemberei szerint az intenzív osztályon történő gondozás sem garancia a gyógyulásra. A koronafertőzéses páciensek harmada nem élte túl a költséges kezelést. Múltba pillantás! Az I. Frigyes király által 1710-ben alapított kórháznak a pestis betegek kezelésében volt fontos szerepe. A 18. század végétől többször átépítik. A Berliner Universität 1810-es létrejöttekor az orvosi fakultás professzorait a Charité doktoraiból toborozzák. A legelső dékán, Christoph Wilhelm Hufeland (1762-1836) nevéhez fűződik a himlőoltás bevezetése és a berlini hullaházak kialakítása. Sajnos a történelem viharaiban komoly kapacítással dolgoztak a krematóriumok és a temetők is...
A második világháborúban súlyosan megrongálódott intézmény helyén - kőhajításnyira az 1961-ben felhúzott faltól! - az egykori NDK legjelentősebb egészségügyi befektetéseként egy 84 méter magas, sebészeti klinika-komplexum született. Alig ezer méterre a nyugat-berlini Reichstag épületétől... 1989 novemberében ledőlt a „Mauer” - a Charité a city központjának egyik ékessége. Több tucat műtőjével, mintegy kétezer ágyával napjainkban a német főváros legnagyobb, s egyik legkorszerűbb kórháza. (Charité - Mitte/Invalidenstrasse – Robert-Koch-Platz.) 
2020-ban ott ápolták Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistát. Angela Merkel is meglátogatta – oroszul beszélgettek, vélhetően emberjogi, egészségügyi témákról. A korrupciót (is) kritizáló Navalnij pár hónapja hazarepült Berlinből: letartóztatták, elítélték. A kancellárnő pedig az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének áprilisi vitanapján "rendkívüli aggodalmát" fejezte ki az éhségsztrájkját pár hete beszüntető Kfogoly, politikai üldözött, tavaly előtt Szibériában  megmérgezett Navalnij pocsék egészségi állapota miatt.

Fotó: -a-
Lap tetejére