RSS Feed

Laurel Canyon

Dalia László - 2022. 01. 01. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Laurel Canyon

Mit sem hallottunk eddig Laurel Canyonról, pedig szép hely Los Angeles oldalában, s 1965 és 1967 között itt nagy dolgok történtek a zenében. Úgy alakult, hogy több zenész lakott itt a völgyben, többek között a Byrds, a Beach Boys, a Buffalo Springfield és a The Mama's and the Papa's tagjai. Átjártak egymáshoz zenélni és dumálni, meg persze iszogatni, füvezni.

Egy mozi is készült erről a mágikus két és fél évről, amikor nagyszerű zenék születtek a Laurel völgyben. Roger McGuinn, David Crosby, Neil Young, Brian Wilson, Eric Clapton és Ringo Starr mesél az akkori időkről. Többek között. A Capitol Records 2015-ben rendezett egy koncertet a Los Angelesi Orpheum színházban, hogy megemlékezzen a rockzene amerikai nagyjairól, akik a nyugati parton alkottak klasszikus dalokat. Roger McGuinn hallotta a Beatlest, s ő ötvözte először a folkot a rockkal, így születtek az első Byrds dalok. Bob Dylan is tanult tőlük, ahogy a Beatles is. És amikor a Beatles Amerikában turnézott, a fiúk együtt lógtak, majd amikor ők léptek fel Londonban, John és Paul kalauzolták őket.  A Beach Boys a Rubber Soul (Beatles) után alkotta meg legszebb lemezét, az 1966-ban felvett Pet Soundot, s ez hatással volt Johnékra is a Borsőrmester írásakor. A Beach Boys egyébként kezdetben csak öt srácot jelentett egy szörfdeszkával, de nemcsak a kellemes borzongásokat (Good Vibrations) írták meg.

Hihetetlen idők voltak, Eric Clapton is beszállt egy kicsit muzsikálni, amikor a Cream együttessel arra járt, s rájuk is hatott az ottani muzsika. Mi akkoriban hallottunk egy-két lemezt, de nem nagyon tudtuk, mi történik az anglo-amerikai zenefronton, hogyan születnek a már klasszikus dalok, hogyan tanultak egymástól akkordokat vagy éppen szöveget írni, s néha dallamokat is kölcsönöztek egymástól. Kétségtelen a rock a hatvanas években született, s akkor élte a legtermékenyebb korszakát is. Mert ahogy Crosby elmondta, aztán sok zenész továbblépett, elkezdte a szólókarrierjét vagy egy másik bandában próbált szerencsét. Egyébként éppen a Byrds és a Buffalo Springs tagjaiból, alakult meg a Crosby, Stills, Nash and Young. Woodstockban már ők léptek fel.Az üzlet később sokat kiölt a mozgalomból, de ahogy egyikük megfogalmazta, ma is javít a világon a zene, ő legalább is hisz benne.

Ha a Beatles 1964 és 1970 között megjelent albumait meghallgatjuk, már-már hihetetlen, milyen zenei utat jártam be a Love me Do-tól a a Let it be-ig. Talán véletlen, hogy egy négy tagú zenekarban ilyen talentumok játszottak, s a tehetségükön és szorgalmukon kívül, amit előtte a liverpooli Cavern klubban és egy hamburgi mulatóban edzettek, az is kellett, hogy minden hangot meghalljanak, amit akkoriban a világ másik sarkán pengettek, ahogy Shakespeare is beépítette mások jeleneteit a darabjaiba.

Fotó: -a-
Lap tetejére