RSS Feed

Tojástánc

Árpási Zoltán - 2021. 12. 30. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tojástánc

Épp, hogy kikeveredtünk a karácsonyi ünnepekből, Kelet-Magyarországot beborította az ónos eső. Jégbe burkolta az autókat, vastag lepelt képzett a fákon, a bokrokon és a kerítéseken. Súlyától elnehezedett fák dőltek ki, s ágak zuhantak az úttestre. Aki autóba ült, úgy közlekedett, mint aki tojáson jár.

A hit szerint ilyen idő kedvez a karosszérialakatosok. Ám Békéscsaba legmenőbb mestere jobban szereti azokat a napokat, amikor nem állnak sort a műhelye előtt a károsultak. Azt mondja, nincs embere, fogalma sincs, mihez kezd, ha sorra törnek a kocsik. Egyetlen karosszériása, festője és fényezője van. Nincs utánpótlás. A múlt héten ketten jelentkeztek munkára, egyikük a nap végén leadta a kulcsot, köszöni, de neki annyi elég volt, a másik piásan állított be, őt hazaküldte, milliós kocsikat mégse lehet ilyen emberre bízni. Most van ugyan három tanulója, egyikük hatvan kilométerről jár dolgozni, ki tudja, mikor unja meg a napi három óra utazást.
Az iskola segíthetne – mondja – ha nekik képeznék a fiatalokat. Ién négy karosszériással indult az osztály, két hónap múlva egyikük feladta, a többit azóta más szakmájúakhoz csapva oktatják. Amikor elvégzik a képzőt, rábeszélik őket, ha maradnak még egy évet, akkor leérettségizhetnek. Örül a gyerek, hogy addig se kell dolgozni, boldog a szülő, mert kapja a családi pótlékot, és persze az iskola is elégedett. Elképzelhető, mit ér a bizonyítványuk. Nagyobb baj, hogy közben elfelejtik amit korábban tanultak, és eszük ágában sincs a szakmában elhelyezkedni.
Hogy mi a megoldás? Ha esik az ónos eső, hagyják garázsban a kocsijukat! Biztos, ami biztos. 

Fotó: -a-
Lap tetejére