RSS Feed

Nyolcvanöt betűs a világ leghosszabb földrajzi neve

24.hu - 2021. 12. 27. 17:27:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyolcvanöt betűs a világ leghosszabb földrajzi neve

Természetesen nem csak egy szó, hanem egy egész, egybeírt mondat alkotja. Egy háromszázöt méter magas hegynek semmi oka nincs arra, hogy világhírűvé váljon – gondolhatjuk, de mi van akkor, ha a Gellérthegynél alig magasabb új-zélandi helyet Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu-nak hívják? Na ugye.

A helyiek által is leginkább csak Taumataként emlegetett hegy nevének jelentése:

A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket; a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének.

Fogalmunk sincs, mit jelenthet a nagy térdű ember kifejezés, de ez talán teljesen mindegy is, hiszen a fura jelzős szerkezetnél jóval hihetetlennek tűnik, hogy valaki képes ezt normális beszédsebességgel kimondani. Pedig így van, hiszen a Te Karere időjósa, Oriini Tipene-Leach pillanatok alatt megbirkózott a dologgal, a Wales-ben rejtőző városka, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch neve azonban kifogott rajta.

A hosszú név valamivel lassabban és tagoltabban felolvasva persze máris nem tűnik annyira nehéznek, úgyhogy néhány hónapnyi (vagy inkább évnyi?) gyakorlás után talán mindenkinek sikerülhet megismételni a tévés bravúrját.


Fotó: Mattgrosso
Lap tetejére