RSS Feed

Menekültek – anno 1991

Mogyorósi Géza - 2021. 12. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Menekültek – anno 1991

A Mai Nap és az Esti Hírlap három évtizeddel ezelőtti, Spree-parti tudósítójaként választottam írásomhoz a következő mottót: „Aki szülőföldjét megtagadja, az az istenét is megtagadja.“ Vajh mit szólna e gondolat 140 esztendeje elhunyt írója, Dosztojevszkij, ha tudná, hogy a Szovjetunió összeomlása óta milliók települtek át Németországba, s más nyugati államokba?

Mint emlékezetes, 1990-ben, a német újraegyesítés korszakában legalább 150 ezren döntöttek úgy Mihail Gorbacsov omladozó eurázsiai birodalmában, hogy elég volt belőle! '89-ben, midőn leomlott a berlini fal harmadával kevesebb szovjet állampolgár vett vándorbotot (és útlevelet) a kezébe; mára oda a peresztrojka és a glasznoszty reformkommunista meséjébe vetett hit. A legborúlátóbb nyugati prognózisok az ezredfordulóig ötmillió kivándorlóra számítanak a SZU-ból; bőven jut a tengerentúlra és Izraelbe is a posztsztálinista rendszer szegényeiből – írtam anno. 

Nem volt titok, hogy a fő terhet az európai államoknak – mindenekelőtt Németországnak – kell (el)viselniük. A négy évtizedig tartott kettészeltség után, az 1990 októberében újraegyesült Germániának belső gondja sem volt kevés... Elég, ha a beharangozott adóemelést említjük. Emlékeztető: 1989-ben a Németországban menedékjogot kérőknek több mint a fele érkezett Kelet- és Délkelet-Európából. Jugoszláviából 22114-en jöttek, Bulgáriából 8341-en, Romániából 35345-en, főként cigányok. Talán a romák helyzete a legkilátástalanabb: soknak nincs szakmája, még többen analfabéták. A németek második világháborús lelkiismeretfurdalása fogytán – fogalmaztam tudósításomban. Vajon 2022 küszöbén sokkal jobb a helyzet a magyar, szlovák, román, bolgár putrikban?

Apropó kedvenc szomszédunk. Akkoriban, '90-ben 110 ezer romániai polgár akart letelepedni német földön, noha alig harmaduk hivatkozott üldöztetésre, germán ősökre. Magyarországról talán pár százan vágtak neki az NSZK-nak. A bánáti svábok, erdélyi németek mellett lengyel földről vágyódtak legtöbben őseik Kánaánjába. 1990-ben úgy 134 ezer lengyelországi jövevényt regisztráltak, bár tartózkodási és munkavállalási engedélyre, még vagyon és nyelvtudás esetén is, csak kevesen pályázhattak. A keleti kivándorlók kétharmada 35 év alatti, de hogy a békés öregkor Nyugat-Európában fog-e rájuk köszönteni, netán éppen Németországban, azt akkoriban, harminc esztendeje még lehetetlen volt megjósolni. Miként azt sem, hogy a '91-es albán menekülthullám eléri-e kontinensünk északabbra fekvő államait? (Elérte. S 2015 óta újabb migránsok színesítik Skandinávia, amúgy unalmas, jóléti hétköznapjait.)

Fotó: -a-
Lap tetejére