RSS Feed

Maszkban, sör nélkül

Mogyorósi Géza - 2021. 12. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Maszkban, sör nélkül

Megérdemelt – szerintem túl rövid – téli pihenőjüket töltik január elejéig a német első osztályú labdarúgás kedvencei. Magyar szempontból hozott hideget és meleget is az elmúlt pár hónap. Dárdai Pál vezető edző menesztése a Hertha BSC-től éppúgy hozzátartozik a Bundesliga 2021-es krónikájához, mint az a tény, hogy a tabellát tartósan az FC Bayern vezeti.

A korona-járvány újabb hulláma ellenére több, mint 2,8 millió drukker a germán arénák lelátóin élvezte – jobbára maszkban, sör nélkül – a másféltucat klub mezei csatáit. Az őszi idényben 463 gólt lőttek a német focisták. Hálórezegtetésből nem volt hiány a decemberi utolsó, 17. játéknapon sem. A téli paúza előtt a müncheni srácok a wolfsburgi fiúkat fektették huszonkát vállra (4:0). Az FC Bayern nyakában lihegő – a toplistán második – Dortmundot pedig a trénert váltott berlini Hertha (3:2) darálta be az Olympiastadionban. Vélhetően Dárdai Pali is szemtanúja volt annak, hogy utódja Tayfun Korkut csodát tett. Viharos változáson ment át a korábban gyakran kordinálatlanul, ügyetlenkedve játszó fővárosi brigád. A Hertha BSC aktuális 20:35-ös gólarányától persze nincsenek elájulva a szurkolók, sem Fredi Bobic menedzser. Ám az pozitívum, hogy januárban a 11. placcról rajtolnak a Spree-parti kék-fehérek.

Apropó Bundesliga tabella! A 2021/2022-es szezonban jelenleg az SC Freiburg a bronzérmes. Karácsony küszöbén a Leverkusent püfölték el 2:1-re, így azok lecsúsztak a dobogóról. Az ötödik helyen most (a szintén 28 pontos) Hoffenheim trónól. A Frankfurt és az Union Berlin egy-egy ponttal kevesebbet gyűjtöttek, de így is megelőzik a középmezőnyben tanyázó 1.FC Kölnt, s a frissen gyógyult Szalai Ádám mainzi stoplis brigádját. Számomra – magyar szívvel – Gulácsi Péterék gyenge szereplése jelentett nagyobb meglepetést, mint Dárdai lapátra tétele... Válogatott kapusunk az RB Leipzig utolsó meccsén is peches volt – odahaza kaptak ki két góllal a kiesés felé araszoló Bielefeld ellen. A lipcsei csata elemzését követően, talán januártól jobban szerepelhet majd 1-es mezében Péter, a 4-es trikóban futkározó Willi Orbán, a 17-es Szoboszlai Dominik!

A Bundesliga rangadók hangulatát tükrözi, hogy a Covid-19 járvánnyal (is) összefüggésben egy-egy mérkőzést „csupán” 18,5 ezer szurkoló láhatott a másféltucat stadion valamelyikében. A bírók bő félezer sárga lapot osztottak ki a nyár vége óta: ám csak 17 matador „ pirult” el, s volt kénytelen idő előtt tusolni menni. 2022 egyik kérdőjele lesz, hogy mihez kezd Dárdai Pál Németországban, avagy másutt? Amúgy Gulácsiék is már új edzőt kaptak Lipcsében Domenico Tedesco személyében, míg az bajorok friss vezető trénere Julian Nagelsmann korábban az RB Leipzig didalmenetét irányította. Hm. Kicsi a világ!

Fotó: -a-
Lap tetejére