RSS Feed

Mit játssztok?

Dalia László - 2021. 12. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mit játssztok?

Sok mindet megéltünk és megértünk e kis hazában, s annak az ellenkezőjét is. Hogy aztán egy színész milyen szerepet vállal el és mit nem, kitől fogad el kitüntetést és kitől nem, az csak az igazi társasjáték. És mit tagadjuk, minden szakmában van az a pénz, amiért a többség lépre megy. Molnár Áron a minap Gubás Gabinak írt egy-két sort, amire választ is kapott, de nem a címzettől.

Idén az Arany Medál-díjat a noÁr Mozgalom alapítója, Molnár Áron mellett az Elkxrtuk-ban Dobrev Klára bőrébe bújt Gubás Gabi is elnyert.A legjobb színésznek járó díj átvétele után Molnár beszédet is mondott, aminek  második részét Gubásnak címezte: "Gratulálok majdnem minden díjazottnak. Gubás Gabinak nem, mert elvállalta az Elkxrtuk című propagandafilmben az egyik főszerepet. Vajon, amikor elolvasta Gabi a forgatókönyvet és odajutott, amikor Dobrev Klára azt mondja, hogy „járulékos veszteség, ha az ártatlanul arra járó emberek is veszélybe kerülnek, miután a rendőrök lecsapnak a tüntetőkre” akkor vajon elgondolkodott-e színészként, hogy ez igaz-e? Hogy ez valóban elhangzott-e?"

A Thália Színház társulatának tagja, Mózes András az Elkxrtuk egyik főszereplőjeként a Színház Online-on közzétett nyílt levélben fordult Molnárhoz. Mózes szerint "Molnár szavai kettős mércéről árulkodnak, hiszen a színészek politikai szerepvállalását az egyik oldalon dícséri, a másikon pedig szörnyülködik, és úgy érzi, ki kell állnia magáért, illetve másokért, aki az említett filmben munkát vállaltak, akik dolgoztak benne és létrehozták azt nem kis profizmussal, igényességgel, minőségre törekedve."

Na, igen, de hol kezdődik a profizmus? A színészi játék egy dolog, a forgatókönyv, a propaganda a másik. Mint tudjuk, Gubás tanulmányozta Dobrev figuráját, egyszer még a brüsszeli gépen is találkozott vele, de azt is tudnia kellett volna, hogy Dobrev 2016-ban a tüntetések közelében sem volt, hiszen nem viselt olyan hivatalt. És csak azért került képbe, s kapott főszerepet e propagandafilmben, mert ő az ellenzék egyik vezetője. És e nyilvánvaló történelmi hamísítást azzal védeni, hogy ez nem dokumentumfilm, hanem fikció nevetséges, s ezt őszinte pillanataiban Kálomista producer is tudja, aki a mai napig nem vallotta be, honnan kapott e veszteséges alkotásra 800 millió forintot, s miből telik országos plakáterdőre. És itt jön a képbe Mózes, aki most Molnárra támad, miközben annak a Tháliának a színésze, ahol Kálomista az úr. Csak egy kicsit sántít a dolog, ahogy az a mózesi érvelés is, miszerint " a valós politikai krimi műfaji sajátossága, hogy néhol túlzó, esetleg megkérdőjelezhető elemeket, tartalmakat vonultat fel. Ennyi csibészséget szerintem megenged a műfaj." Ja, Mózes úr, mielőtt színésztársát kioktatni tetszik, tessék elolvasni az értelmező szótárban, hogy a "csibészség" és a "hamisítás" nem szinonimái egymásnak, sőt annyira távol vannak, mint Makó Jeruzsálemtől.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére