RSS Feed

Kóbor emlék

Bajnóczy Bella - 2021. 12. 17. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kóbor emlék

Ma tartják az életének hetvenkilencedik évében elhunyt Kóbor János gyászmiséjét a budapesti Bazilikában. Az Omega énekese éppen tíz éve jelentette ki, hogy eléggé ciki hetven évesen a színpadon vonaglani és az együttes tagjai nem merik vállalni, hogy életük végéig koncertezzenek. Miközben erre készültek, sőt meg is énekelték, hogy ez egy életre szól, de a sors felülírta a 2022-re tervezett hatvanadik születésnapi koncertet is. Egy frászt búcsúzunk! - mondta egyszer Benkő László. Nem állunk le, amíg el nem patkolunk - írta a Rolling Stonesról Keith Richard.

De hát Mick Jagger is kijelentette, még rocksihederként, hogy hatvan évesen nem találja majd a színpadot, miközben máig felszántja a koncertdeszkákat, igaz, súgógépbe táplálták neki a dalok szövegét és a város nevét, melyben éppen fellépnek. Rock and rollerek ők, s bármit is mondott a világ talán két legrégebbi rockzenekarának énekese, az ő életük a zenéről szólt és szól.

Kóbor, aki Hobóval az első számú magyar Stones-rajongó, 1964-ben, Dortmundban látta először élőben a brit sztárbandát. Tíz év múlva az Omega Essenben a Stones előzenekara lehetett, miután Billy Prestonék nem érték el a koncerthelyszínt és az éppen ott stúdiózó Omegát kérték fel a helyettesítésükre. " A közelükbe sem kerültünk " emlékezett Kóbor. - Onnan tudtunk az érkezésükről, hogy huzatos lett a színpad, limuzinok jöttek és lángolt a koncertdobogó. A buli végén sem találkozhattunk, csak a huzatot érzékelhettük. Később Kölnben találkoztak a Scorpions stúdiójában, ahol az Omega dolgozott, amelyet idővel a " szocialista tábor Rolling Stonesaként" emlegettek. 

Itthon elsőként lépték át az egymilliós lemezeladási határt, a Time Robber (Időrabló) az NSZK-tól Dél-Afrikáig vezette a toplistákat. Erdős doktor mégis az Omegát utálta a legjobban, mert nem az ő tervei szerint dolgoztak. Kicsinyes bosszúja volt, hogy a Szexapó című szerzeményüket nem engedte lemezre. A magyar könnyűműfaj első rockarisztokratáiként is emlegették az omegásokat, akik abban is hasonlítottak a Rolling Stoneshoz, hogy akkor indultak turnéra, amikor megjelentek a legmodernebb koncert technikák és ők is összehozták a maguk Wembley-ét a Nép- vagy a Kisstadionban. Ám miközben Sir Mick Jagger a királynő lázadó lovagja lett, az Omegát a Kossuth-díjban még a jobboldali ikon, Ákos is megelőzte.


Beszédes jelenet volt, ahogy az Omega tíz évvel ezelőtti sajtótájékoztatójára a gitáros Molnár "Elefánt" György a Rolling Stones agyának, Keith Richardsnak az önéletrajzával a hóna alatt érkezett.  Ebben olvasni azt is, hogy mindig megkérdezik tőle, mikor hagyod már abba? Keith Richard erre mindig azt mondja, "Képtelen vagyok leállni, amíg el nem patkolok, s aki ezt kérdezi, nem tudja, mit ad nekem a zenélés. Nem a pénzért, a közönségért csinálom, hanem magamért."
Ezért nem volt ciki hetven évesen a színpadon vonaglani.


Fotó: -a-
Lap tetejére