RSS Feed

Ki lesz a gyűrű ura?

Bajnóczy Bella - 2021. 12. 20. 9:24:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki lesz a gyűrű ura?

Egy negyven évvel ezelőtti MSZMP KB-ülésen valamelyik központi elvtárs a kitüntetések körüli helyenkénti bonyodalmakra utalva azt találta mondani, hogy „Az anyja szentségit a Kossuth-díjnak!”. Ma már ez a mondat így hangzik: „Az anyja szentségit a Karinthy-gyűrűnek!” Galla Miklós és Laár András is kijelenthetné ugyanezt. A humoristáknak adható legrangosabb kitüntetés eredeti célszemélye Galla Miklós volt, ám a díjat adományozó MTVA Kuratóriuma a humorista színpadi meztelenkedésére hivatkozva visszavonta tőle az elismerést és Laár András ujjára húzta fel a gyűrűt.

S ettől kezdve elkezdődött az adok-kapok, az üzengetés a hazai abszurd humor két képviselője között, akik stílusosan meglehetősen abszurd helyzetben szócsatáznak. Galla foggal-körömmel, gyűrűs ujjal ragaszkodik az eredetileg neki szánt kitüntetéshez. Ő már a kitüntetés visszavonásának hírére abszurdozott azzal, hogy egyenesen a miniszterelnöknek írt levelet, kérve a közbenjárását az eredeti helyzet visszaállításáért. Midőn pedig kiderült, hogy kit gyűrűznek meg helyette, arra kérte Laárt: „Szépen add ide a Karinthy-gyűrűmet!” Ami mellesleg soha nem volt az övé, soha nem kapta meg, soha nem vette át, a jelöltség pedig még nem jelent birtokviszonyt is. E szappanopera következő epizódjában Laár felajánlotta neki, amúgy laárosan, hogy hordják felváltva, de Galla közölte, neki örökbe kell, hiszen azt neki szánták, s különben is, méretet vettek az ujjáról. 

Miként persze 1975 óta minden díjazott gyűrűs ujja sorra került a mértékhez. Ekkor adták át először a Magyar Rádió elnöke által alapított Karinthy-gyűrűt, amivel a „humorművészet” kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit díjazták. A nem akármilyen névsorban ott van az elsőként kitüntetett Marton Frigyes, majd következett sok más mellett Hofi Géza, Moldova György, Sas József, Farkasházi Tivadar, Nagy Bandó András, Boncz Géza, Kern András, a Markos-Nádas duó, Maksa Zoltán, Kőhalmi Zoltán, Bödőcs Tibor… A 2021-es jelölt Galla lett volna, aki szerint azért nem kapta meg a díjat, mert azt mondták, hogy csatlakozott Karácsony Gergely 99 mozgalmához és meztelenkedett a színpadon, ő azonban mindkét állítást cáfolta. Eleddig egyetlen hercehurca adódott a Karinthy-gyűrű körül: 2007-ben Garas Dezső nem vette át a kitüntetést, így tiltakozott az ellen, hogy a Rádiókabaré szerkesztőjét, Farkasházi Tivadart kirúgták a Magyar Rádióból. 

S most itt ez a műfajhoz, a humorszakmához és Gallához, Laárhoz is méltatlan, szinte már nevetséges vita. A hiúság csimborasszója. Laár persze semmiről nem tehet, hiszen a L’art pour l’art Társulatot létrehozó alapítótársa keveri a kávét, alaposan elrontva az ő örömét is, és kikezdve e kitüntetés hitelét, rangját. A Társulatból idővel kivált Gallával anno szakmai és emberi okok miatt veszett össze, olyannyira, hogy húsz évig nem is beszéltek egymással. A jelek szerint ezt most kölcsönös üzengetéssel pótolják. Laár a legújabban azzal javaslattal igyekszik csillapítani Galla díjhoz való ragaszkodásának görcsösségét, hogy elindítaná a Vándor Karinthy Gyűrű programot, melynek során a Társulat tagjai, Dolák-Saly Róbert, Szászi Móni, és Pethő Zsolt és persze ők ketten havonta hordanák a Karinthy-gyűrűt. 

Galla Miklós nyilván nem adja fel és ki tudja, meddig még, magának követeli a másik kitüntetését. Kár, hogy ezzel elhalványítja eddigi teljesítményét, melynek egyik koronaékszere a Monthy Python-fordítása. Eric Idle a Monthy Pythonnal kapcsolatban egyszer George Harrisont idézte: „Ha tudjuk, hogy a Beatles ilyen híres lesz, kicsit jobban igyekszünk!” Nem tudni, Galla lefordítaná-e mindezt a saját karrierjére. 

Véleményzárta utáni hír: Laár András végleg felajánlotta a Karinthy-gyűrűt Galla Miklósnak. Le a kalappal Laár előtt! Galla előtt nem.


Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére