RSS Feed

Karácsonyország alkotmánya

Bajnóczy Bella - 2021. 12. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karácsonyország alkotmánya

Karácsonyország alkotmányát nem az ész, hanem a szív diktatúrájára építették - írta Karinthy Frigyes. Ennek igazsága fellelhető a sok éve megjelent Karácsony régi képeslapokon című gyönyörű albumban is. A máig csodaszámba menő kötetben majd' háromszáz képeslap idéz hajdanvolt karácsonyi hangulatokat. E képeken legtöbbször gyerekek láthatók, akiknek angyal vigyáz lépteire.

Jó belefeledkezni ezekbe az angyali üdvözleteket is tartalmazó békebeli karácsonyok hangulatát idéző grafikatörténetileg is sok érdekességet nyújtó képeslapokba. Azzal együtt, hogy - miként Kosztolányi Dezső írta 1916-ban - "Égő szérük bíbor füstoszlopa világol ezen az éjszakán, a gonoszság körmös angyalai pedig ezt visítják a srapnelek esőjében: Átok és szenvedés a Földön a jóakaratú embereknek." A karácsonyi képeslapok sem kerülhették ki az első világégés témáját, az egyiken lövészárokban üldögélő első világháborús császári és királyi katona bontogatja az ajándékcsomagot, miközben felesége árnya tűnik fel mögötte, a másikon harckocsin érkezik az angyalka, a tank ágyúcsöve pedig ajándékokat lő ki. A kerti törpék szánkón húzzák a fenyőfát, a felhők mögül kibukkanó angyalka ajándékkosarat nyújt át két kislánynak, a pásztorok az égi jelekre figyelnek, ott ragyog e karácsonylapokon a betlehemi csillag is, fényesség ragyogja be friss hóval borított falusi házakat, melyek kivilágított ablakai előtt szelíd őzikék kíváncsiskodnak.A képrégiségek e könyvmúzeumában Rapcsányi László kalauzol bennünket, ő idézi Krúdy Gyulát is, aki szerint ebben a békességet hirdető égi-földi harmóniában rejlik a karácsony titka. " Tán ott, hogy az emberek szeretnek megjavulni. Szeretne mindenki jó és rendes ember lenni egy napig, egy estére, egy órára, amint a jó embert magunknak elképzeljük." Ezeken az ó karácsonyi képeslapokon a gyerekeken kívül az angyalok játsszák a főszerepet, ülnek ők felhők szárnyán, repülőn, vonaton,de csilingelő lovas szánon, havas fenyvesek homályában, virgoncan füstölő kémények között,. sétálgatva, vagy az éjszakai égbolton csillagról csillagra lépegetve tömött zsákú télapók is megjelennek. De hát van magyar karácsony is ezeken a képeslapokon, cifraszűrrel, pörge kalappal és rámás csizmával, templomba igyekvő, népviseletbe öltözött menyecskékkel, legényekkel. Beszédes, hogy jóformán csak a "Boldog Karácsonyi Ünnepeket" felirat olvasható e képeslapokon, a "kellemes" jelző elenyésző számban olvasható rajtuk. 


Nem is emlékszem, mikor küldtem vagy kaptam utoljára e képeslapok hagyományára emlékeztető karácsonyi levelezőlapot borítékban, boríték nélkül, postán. Mintha eltűnt volna ez a műfaj a postai szolgáltatásokból, ma már senki nem válogat a postán karácsonyi képeslapokat, nem ragaszt rájuk bélyeget, s a lecsupaszított trafikokban sem árulnak már a Képzőművészeti Alap által zsűrizett üdvözlőlapokból. Ma már az interneten, a közösségi oldalakon, az okostelefonokon bolyongnak az ilyen-olyan, rendszerint mozgóképes karácsonyi üdvözletek, hamvas arcú gyerekek, őzikék, jávorszarvasok, angyalkák nélkül. Ezekből bizonyára nem születnek ilyen, életünket végigkísérő szép könyvek, amilyen ez a Karácsony - régi képeslapokon című. Rapcsányi László, az egykori rádiós és televíziós riporter azt írta az ebben foglaltakról, hogy "Mint egy ismeretlentől ránk testált hagyaték, úgy kerül, most elénk a régiek karácsonyi ünnepe. A múlt, mely felszállt a képeslapokból, ódon história. De egykor szép volt, mert az ő életük volt."Fotó: -a-

Fotó: -a-
Lap tetejére