RSS Feed

Zámbó Jimmyt nem avatták szentté

Bajnóczy Bella - 2022. 01. 03. 9:36:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zámbó Jimmyt nem avatták szentté

Az idén ünnepli huszonötödik születésnapját az RTL Klub, amely újdonságokkal is köszönti magyarországi indulását. Ezek egyikének ígérkezik a húsz éve elhunyt Zámbó Jimmy életéről készülő tízrészes sorozat is. A vállalkozást némi botrány is ízesíti, mivel csatorna csupán a Király örököseivel és dalainak tulajdonosaival tárgyalt, a testvéreivel nem. Miként nyilván a Vatikánnal sem, pedig anno fanatikus rajongók egy csoportja kezdeményezte, hogy a Vatikán avassa szentté Zámbó Jimmyt. Azt mondják, többen éppen a dalainak hatására gyógyultak meg, s úgy gondolják, mindez maga a csoda.

Zámbó Imrének helye van tehát a katolikus egyház szentjei között – mondották volt a Király halála után tíz évvel, s e szándék már ama politikatöménységű napokban is üdítő hírnek bizonyult. „Szeress úgyis, ha szent vagyok, vannak őrült pillanatok” - a hír nyomán beindult a kommentelők fantáziája, egyikük azt is javasolta, hogy jó, de akkor azt a Berettát is szenteljék meg, ami véletlenül (?) kioltotta az énekes életét. A Jimmy for President! - népszerűségű Királyról, akiről utcát is el akartak már nevezni, s akinek dalai csengőhangokká, egyesek szerint csengőfrászokká nőtték ki magukat, halála után annyi évvel is azt tartották, hogy életműve sok ember csodálatosnak is mondható gyógyulását segítette elő. Méltó lenne rá tehát Zámbó Jimmy magyar táncdalénekes, hogy a Vatikán szentté avassa.

 A Zámbó Imre-hívők nem szolgáltak részletekkel, csupán sejtjük, hogy e csodák részesei közül valaki azzal kereste fel orvosát, hogy Még nem veszíthetek, más azt dúdolhatta a körzeti rendelőben, Csak a jók mennek el, esetleg azt súgta orvosa fülébe, Bánatomat dalban mondom el. Talán valóban meggyógyulhatott valaki már attól is, hogy Egy jó asszony mindent megbocsát. Rosszmájúak persze éltek a gyanúperrel, hogy ez az akkori zseniális reklámötlet a Zámbó-család egyik, Jimmy-díjakat átadó gálakoncertjének felvezető traktusa lehetett, hadd fogyjanak a jegyek a Csepeli Munkásotthonba, ahol azt is tervezték, hogy felolvassák azok neveit, akik fájdalmukban önként és dalait dalolva követték Jimmyt. Nem segítené jobban az ügyet, ha a csodatételek főszereplőit sorolná? – kérdezték a kétkedők. Az esetleges szentté avatás helyszíne már csak az ismert történelmi okok miatt sem a Csepeli Munkásotthonban lett volna, de a Szentté Avatási Ügyek Kongregációja nemigen foglalkozott e rendhagyó kérelemmel. Különben is, a szentté avatást már akkor is meg kellett előznie a boldoggá avatásnak. Előbbihez pedig mindmáig egy csoda szükséges, az utóbbihoz legalább kettő, mindahányat bizonyítani kell.

 A gyógyulásos csodákat orvosnak kell hitelesíteni, persze, ha a boldoggá, szentté avatási eljárás végéig marad még ehhez is orvos Zámbó Imre országában. Másféle csodákat legfeljebb az énekes fegyverbalesetének bulvárhőssé lett szemtanúja igazolhatott volna, akinek Isten szolgája élete részleteiről is számot kellett volna adnia az avatási bizottságok előtt. S ha mindez valóban összejön akkoriban, Boldog-Szent Zámbó Imrének külön zsolozsma juthatott volna a szentek tiszteletében és benne lehet a szentmise szövegébe illesztett könyörgésben is. Nem tudni, mi a helyzet ma, tekintettel a készülő sorozatra is, de megtörtént, hogy Jimmy népe kedvence szentté avatását kérte a Vatikántól.

Nézz le ránk, ó Istenem!

 


Fotó: velvet.hu
Lap tetejére