RSS Feed

Nyuggerkánaán

Bajnóczy Bella - 2021. 12. 29. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyuggerkánaán

Avagy Levelet kaptam lájf 2.0. Jókor jött a JóKor, mert ha jön a JóKor a postaládába, Feri bátya és Bella nénje számlájára is érkezik valami. Ráadásul a JóKorban benne volt Aktív Korú Honfitársam levele a Nyugdíjas Korú Honfitársainak. Néhány hónapja csak úgy szinglilevél jött tőle, most viszont a Friss és hasznos információk nyugdíjasoknak alcímű, politikai megnyugvást, Gubás Gabi-olvadást, Müller Cecília süteményreceptjét és a külügyérék Jézuskavárását tartalmazó, felment árú papírlapok egyikén. Már szomjúhoztam rá. Oly JóKorban élek én e Földön.

Szomjúságomat rögtön az elején csillapíthattam az Ő örömhíreinek olvasásával. Juj, de kár, hogy nincsenek évente választások, dőlne a píz a Feri bátyáknak és a Bella nénjéknek! Eladó, kiadó az én voksom! – énekelhetném az Apostol egyik dallamára, de mégsem dúdolom, s a boldogságtól sem tudnék ordítani, amiért ezt feltételezik rólam. Krumplival se próbálják előre kifizetni a majdani ikszemet, s bár az Ella a kedvencem, nem vagyok hajlandó egy zsák Ellácskáért sem ellágyulni, még ha ezzel is próbálkoznak becserkészni a voksomat.

Oly JóKorban élek én e Földön. Tizenegy pontba foglalták énnékem, miért is becsülik meg itten az időseket, mely tizenegy pont azt sugallja, hogy ez itten már maga a Kánaán. Nyugdíjprémcsi, nominálisan 47 százalékkal emelkedett nyugdíj-vásárlóérték, tizenharmadik havi nyugdíj, ráadásul nem a tizenharmadik hónapban fizetve, nagyszülői gyedek és imigyen tovább. Ha nem is a Tizenkét pont forradalmi hevülete lengi át mindezt, de azért benne van a 2020. április huszonkettedikére szóló buzdítás: Talpra idős, hí a haza! Itt az idő, most vagy soha! És mi mégis maszkot hordunk, ide veled, régi arcunk!

Oly JóKorban élek én e Földön. E nyuggereknek szánt kiadványból friss és hasznos információt kapok arról is, hogyan készült fel a tömjénnel bőséggel átitatott elixkúrtukos filmben az ellenzék Főördögének kikiáltott politikus feleségének szerepére a színésznő. Abból a cseppet sem elhanyagolható meggondolásból, hogy hitelesen alakíthassa őtet. Ahelyett, hogy a forgatás előtt leült volna Klára asszonnyal beszélgetni, hogy megismerhesse őtet az ő lelki valójában, ezt mondotta volt a vele készült interjúban: „Próbáltam megkeresni az emberi motivációt, amit minden karakternél megkeresek. Amik mozgatják, amik emberivé teszik, amit minden ember ért, hiszen emberi tulajdonságok. Így tudja egy színész a karakter emberi arcát kidomborítani.” Felettébb izgalmas, Kossuth-díj várományos alkotói folyamat kulisszái sejlenek fel, hiszen egy démonizált karakter emberi arcélének kimunkálása csak a legnagyobbaknak sikerülhet.

Oly JóKorban élek én e Földön. Friss és persze hasznos információt kapok arról is, hogy mitől olvad el a Klára asszonyt megformáló Gubás Gabi. Kétségtelen, cseppet sem szokványos újságírói kíváncsiskodás ebben az „exkluzívnak” beharangozott interjúban, amely igyekszik kidomborítani a megszólaltatott emberi arcát. „Ha nőként ki tudok teljesedni.” – hangzik a válasz az olvadás titkát firtató kérdésre. Miként a JóKor minden olvasója is kiteljesedik lelkileg és szellemileg, ha végigrágja magát ezeken friss és hasznos információkon, melyek között van persze figyelemre méltó is. Idézem: „Az akadálymentes jövő a gondolatokban meglévő korlátok lebontásával kezdődik.”

 Egyetértünk.

 


Fotó: partyboxwebshop.hu
Lap tetejére