RSS Feed

Speer

Mogyorósi Géza - 2021. 12. 16. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Speer

Idén emlékeztünk meg a második világháború befejeződésének 76. évfordulójáról. Japán szeptemberi kapitulációja előtt pár hónappal Adolf Hitler öngyilkos lett, majd a nürnbergi perben számos halálos ítélet született. A „szerencsésebbek” letöltendő szabadságvesztéssel úszták meg.

A 116 esztendeje világrajött Albert Speer is a „mázlisták” közé tartozott 1946-ban. Miként mások is túlélték, hogy komoly/komor szerepet vállaltak a hitleri eszmék megvalósításában. A Führer gigantikus építészeti elképzeléseit makettbe álmodó és részben megvalósító Speer „csupán” két évtizedet töltött rács mögött. Aztán szabadult: az apja által épített század eleji villába költözött. S írt, utazgatott, flörtölgetett. Sorsszerű, hogy a második világháború kitörésének napján, - '81-ben - szeptember 1-jén érte a halál. 76 esztendősen egy angliai hotelben kapott agyvérzést, miután interjút adott a BBC-nek. Barátnője vele volt a szobában... Ám romantika helyett lássuk a tényeket!


A west-berlini/spandaui szabadulását követően, a 60-as évek második felében németül megjelent, 600 oldalas visszaemlékezésében ezt olvasom az 1931-ben a nácikhoz csatlakozó mannheimi ifjú és a nemzetiszocialista párt kapcsolatáról: „Teljesen drámaiatlan elhatározás volt. Akkor és mindörökre nem annyira egy politikai párt tagjának tekintettem magam: nem az NSDAP-t választottam, hanem Hitlert, akinek megjelenése az első találkozáskor szuggesztív hatást tett rám és attól kezdve nem tudtam tőle szabadulni. A rábeszélő ereje, a cseppet sem kellemes hangjának sajátos varázsa, idegenszerű inkább banális viselkedése, csábító egyszerűsége mellyel a problémák bonyolultságát megközelítette – ez mind összezavart és megigézett” – írja a sötét démonnal való találkozásáról a mérnök. 


Speer anno huszonéves fiatal építész volt. Saját autóval, családdal. Látványos karriert futhatott be Hitler kedvenceként. Az 1942-től a fegyverkezési és lőszerügyi birodalmi tárcáért felelős, tehetséges szakemberhez tartozott a több frontos harcot vívó hazája energiagazdálkodása valamint víz- és úthálozata. Speer még csak 40 esztendős volt 1945 tavaszán, a fasiszta őrület végetértekor. S 61 éves, midőn börtönének és Nyugat-Berlinnek búcsút intett, hátra hagyva a Nürnbergben életfogytiglanit kapott Rudolf Hesst {1894-1987}. Albert Speer negyven esztendeje egy londoni szállodában hunyt el váratlanul. A legutolsó spandaui rab, Hitler egykori helyettese  még pár évet éldegélt.

Fotó: -a-
Lap tetejére