RSS Feed

Karácsonyra új kancellár

Mogyorósi Géza - 2021. 12. 13. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karácsonyra új kancellár

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában szeptember végén tartottak szövetségi választásokat. Jóval az urnacsata előtt világossá tette a berlini kormányfő, hogy leteszi a lantot. A konzervatív Angela Merkelt (CDU) decemberben eddigi helyettese/pénzügyminisztere követte. A frissen hivatali esküt tett kancellár első külhoni útja Párizsba és Brüsszelbe vezetett.

A szocdem Olaf Scholz (SPD) személyében az NSZK kilencedik kormányfőjét tisztelhetjük. A Merkelhez hasonlóan hamburgi születésű, higgadt politikus karácsony küszöbén már nagy elánnal végzi munkáját. Eddig Angela ügyvezető kabinetje irányította Németország sorsát, ahol hetente ismét sok száz emberéletet követel a koronavírus-járvány. Úgy 15 millióra becsülhető a beoltatlanok tábora Európa szívében. Bajorországban nem csupán az Oktoberfestet fújták le – immáron másodszor – hanem erre a sorsra jutottak a közkedvelt, tradicionális karácsonyi vásárok is. Hasonló a helyzet Szászországtól Brandenburgig. Se forralt bor, se sült alma és kolbász!

Gazdaságilag-lelkileg kissé megroggyant államot vett át 67 esztendős elődjétől alig fiatalabb, balos utódja a Spreemél. Scholz kancellár a trezor klulcsával kezében az elmúlt években megtapasztalhatta, hogy miként apadt az NSZK vagyona. Bedőlt a legendás germán járműipar. Tavaly óta 105 ezer embert ölt meg a korona kórság, s idén nyáron súlyos természeti katasztrófa, áradás is lecsapott a nyugati régiókra. A környezetvédő zöldekkel és liberálisokkal (közlekedési lámpa) koalíciót alakító Scholzra 2022-től komoly kihívás vár. Pláne, hogy a társadalom megosztottsága elszomorító mértéket öltött.

A 70 százalékos beoltottság és a vírustagadók témája családokat, focicsapatokat, tartományokat szel ketté, lassan 24 hónapja. A szeretet ünnepe – vélem – remek alkalom lenne arra Németországban, de hazánkban, s másutt a világban is, hogy eltöprengjünk „közös dolgainkról”. A télen elnéptelenedett kerékpáros utakról, a tönkre ment éttermekről, az alulfizetett egészségügyi dolgozókról, a túlzsúfolt intenzív osztályokról, a bunkóság kulturájáról, a gyűlölködés divatjáról. Az NSZK-ban decemberben új ciklus vette kezdetét, s ezt Budapesttől Brüsszelig, Moszkvától Washingtonig mindenki megérzi majd! Miként a 20. század végén a Kohl-korszak, most a (szintén) 16 évnyi merkeli periódus zárult le. 


Fotó: -a-
Lap tetejére