RSS Feed

Mecky meghalt

Csontos Tibor - 2021. 12. 07. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mecky meghalt

Eddig tartott a rock and roll. Életfogytig. Mert ez egy életre szól. Hetvennyolc évesen elhunyt Kóbor János. Ebből hatvanat töltött az Omegában, az Omegával, mellyel jövőre ünnepelte volna ezt a hat évtizedet. A koronavírus azonban kivégezte az együttest. A november és a december az Omega gyászhónapja. Egy éve halt meg előbb Benkő László, majd Mihály Tamás. A zenekarból már többen vannak ott fent, mint idelent. Ahogyan az LGT sem léphet többé színpadra, úgy az Omega is koncert-és lemezemlék marad csupán.

Nem szerette a keresztnevét. Anglomániás volt, s már a gimnáziumban egy angol filmből vett névvel, a Meckyvel illették a barátai Kóbort, aki lendületes tinédzseréletet élt. Versenyszerűen atletizált, kosarazott, bridzsezett, s elkezdte a zenekarosdit is, miután a Nyugat-Németországban élő rokonaitól kapott egy Elvis Presley-lemezt. „Meglepett, hogy a kornak is van Verdije, csak Amerikában” – idézte a pillanatot. A beatzenekari kezdemények a József Attila Gimnáziumban születtek, ahol egy osztályba járt Laux Józseffel, a Jancsó-filmek későbbi operatőrével, Kende Jánossal és együtt érettségizett Bálint Andrással.

Az Omega az egyetemi évei alatt indult, hivatalosan 1962-ben. S bár Kóbor építészmérnöki diplomát szerzett, a zene mellett döntött. Még a diplomájáért is az édesanyja ment el, mert az együttes éppen turnézott. Miközben már óvodásként is jelezte, hogy mérnök lesz: fehér köpenyben, vonalzóval, rajztáblával ballagott…

 Még egyetemistaként három hónapig dolgozott az NSZK-ban egy tervezőirodában, de hazajött. Azt mondta, ha kint marad, legfeljebb a fürdőkádban énekelhetett volna. Az Omega olyannyira beindult, hogy két angliai turné után milliós példányszámban fogytak Nyugaton a lemezeik, s a szocialista tábor Rolling Stonesaként emlegették őket. Jaggeréket egyébként Kóbor olyannyira kedvelte, hogy az első számú magyar Stones-rajongóként emlegették, aki a legtöbb hanghordozót őrzi az együttestől.

 Rockzene ide vagy oda, az építészet mindig érdekelte, időnként számítógépes terveket készített csak úgy, magának, sőt diplomavédő terve egy tízemeletes balatonfüredi szálloda volt. S miután Korda Györgyéktől megvette a házukat, az ő tervei alapján alakították át. Meckynek mindig voltak vállalkozásai, de a rendszerváltás idején csupán a Hungaroton Music Kft. passzív részvényese és egy multimédia cég vezetője maradt. Producerként is dolgozott, övé volt az ország első magán hangstúdiója, amit a házában épített fel, s ahol többek között a KFT, a Hungária, az EDDA, Hobó és Zorán készítette lemezeit.

 Az Omegát rendszerint elválasztotta a családjától, nem járt zajos helyekre, csupán szűk baráti találkozókon vett részt. A fellépések után elsőként érkezett vissza a szállodába, s előfordult, hogy külföldi turnékon két koncert között hazaugrott. A különleges kéréseknek mindig eleget tett, ilyen volt a Stúdió ’86 című tévéműsor felkérése, hogy készítsen interjút a Queen együttes gitárosával, Brian May-jel. Akit már ismert a frankfurti hangszervásárokról, de nem volt vele olyan baráti viszonyban, mint a hannoveri Scorpions tagjaival.  

 A honi rockszakmában az Omegát mindig úgy jellemezték, hogy tehetségben, zenei képzettségben alatta volt sok itthoni együttesnek, de csapatként, zenekarként, hozzáállásban jóval az élvonal fölé nőttek. A nyolcvanas évek elején a lemezgyár az addig eladott lemezek alapján listát állított össze: az első tíz albumból kilenc (!) az Omegáé volt. S ebben a legomegásabb lemeznek az Időrablót tartó Kóbor Jánosnak meghatározó szerepe volt. 

Sokan vele azonosították az együttest, aki a koncertek, a lemezkészítések fanatikus volt, s aki az utóbbi időkben Benkő László mellett egyre inkább részt vállalt a zenekari kommunikációban is. Ami olykor politika színezetűre is sikeredett. Bár az együttes tagjai kinyilvánították, hogy nem politizálnak, sokan felszisszentek, amikor Kóbor fideszes politikussal szerepelt együtt az Omega Népstadion-beli koncertjét hirdető, Az igazi választás szövegű gigaposztereken. Az énekes sajnálta, hogy félreértették őket, úgy vélte, ez csupán „jópofa, vidám ötlet volt, de a komor, rosszkedvű ország nem volt vevő, ráadásul a Fidesz sem akarta, hogy a koncerten a nóták a narancsról szóljanak.”

Olykor méltatlan viták részese is volt. Zenésztársával, Mihály Tamással zördült össze, aki szerzői jogai sárba tiprása miatt perrel fenyegette, aki nyílt politikai állásfoglalásnak tartotta, hogy az Omega fellépett a felcsúti Pancho Arénában, aki levénemberezte Kóbort, s Omega Jánosként emlegette az énekest. Kóbor emiatt nem tartotta a kapcsolatot a basszusgitárossal, mondván, hogy viselkedésével, nyilatkozataival, az együttesről írt könyvével lejáratta az Omegát. Álmodtam vagy igaz talán? címmel ő is készülődött évek óta könyvet írni arról, hogyan élte meg az omegás évtizedeit belülről, hiszen kívülről sok minden másként látszott. 

Az álom most véget ért. 


Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére