RSS Feed

Sztárok érkeznek a 2. Bartók Tavaszra

M. A. - 2021. 12. 07. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sztárok érkeznek a 2. Bartók Tavaszra

Meghatározó alkotók, világhírű társulatok, lenyűgöző szólisták, új produkciók, különleges bemutatók várják a közönséget számtalan műfajban 2022 áprilisában a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében.

Bár 2021-ben az első Bartók Tavasz a pandémia miatt csak a digitális térben valósulhatott meg, hatalmas figyelem övezte világszerte, és már az első fesztivál programja bizonyította, hogy rendkívüli koprodukciókra, ősbemutatókra, kifejezetten a fesztivál kedvéért létrejövő vadonatúj előadásokra, különleges koncertekre számíthatnak a nézők: ez 2022-ben is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek védjegye.

 

A hazai és nemzetközi művészeti élet sztárjai, kivételes formációk, várva várt premierek – íme az első nevek a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából: Branford Marsalis és barátai, Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a FrenÁk Társulat, Anthony Roth Costanzo, a Magyar Állami Népi Együttes, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, a Batsheva Dance Company, a Recirquel, María Pagés, az EELS.

 

„Bartók életműve páratlan erejű és világszerte jelentős hatású: zeneszerzőként kivételes alkotásaival, népzenetudósként gazdag gyűjtőmunkájával, míg emberként példaértékű humanizmusával, kíváncsiságával, zsigeri tehetségével és az általa annyira csodált természet rendjéből merítő bölcsességével vált a magyar kultúra egyik leginspirálóbb alakjává” – fogalmaz Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója, aki rámutat, hogy a Bartók Béla születésének 140. évfordulóján útjára indult programsorozat kapcsán a legszebb feladat éppen az, hogy számtalan műfajban jelenítse meg Bartók szellemiségét a kortárs művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

 

A fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, a Bartók Tavasz keretében mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel, Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval lepi meg a hazai nézőket.

 

Nemcsak az előadó-, de a képzőművészet szerelmeseinek is tartogat kötelező programokat a fesztivál. Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

 

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kiemeli, hogy a most bejelentett fellépőket további világsztárok és produkciók követik majd: 2022-ben ugyanis a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos léptékűvé válik, Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc telik meg izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel a programsorozat keretében, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos programjának részleteit és kiemelt fellépőit 2022-ben jelenti be az intézmény.

 


Fotó: Bartók Tavasz
Lap tetejére