RSS Feed

Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

M. A. - 2021. 12. 06. 17:04:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

A gyermekek szemének biztonságára is gondoljunk, amikor ajándékot választunk nekik - erre figyelmeztetnek a szemészek. A gyerekek szeme különösen érzékeny a sérülésekre. Elég egy óvatlan mozdulat, és máris megtörténhet a baj.

„Ezért is legyünk körültekintőek, amikor játékot választunk számukra. A súlyos szemsérülések akár életre szóló következményekkel járhatnak. Leggyakrabban a szaruhártya horzsolását és a szem bevérzését okozzák a játék közben előforduló balesetek. A súlyosabb trauma komoly, életre szóló látáskárosodáshoz is vezethet” – mondja dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze.

 

A legtöbb szemsérülés azonban könnyen megelőzhető néhány alapelv betartásával: ne vásároljunk éles, kiálló vagy lövedékes részeket tartalmazó játékokat. Fokozottan figyeljünk gyermekünkre, amikor olyan játékokkal játszik, amelyek szemsérülést okozhatnak. Ha sportfelszerelést adunk ajándékba, gondoskodjunk a megfelelően rugalmas lencsével rendelkező védőszemüvegről is. Nézzük meg a címkéken az életkorra vonatkozó ajánlásokat, és ügyeljünk arra, hogy a gyermek életkorának és érettségének megfelelő ajándékokat válasszunk.

 

Az idősebb gyermekek számára készült játékokat tartsuk távol a kisebbektől. Ez különösen azon családokban fontos, ahol a gyerekek között jelentősebb korkülönbség van. A nagyobbakat meg kell tanítani, hogy a veszélyes játékokat el kell pakolni a kíváncsi babakezek elől.

 

Mivel a legtöbb gyermek extrém sok időt tölt a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt, érdemes olyan ajándékban gondolkodni, ami kiragadhatja a virtuális világból. Már azzal is óvjuk szemük egészségét, ha egy jó ajándékkal csökkenteni tudjuk a képernyőidejüket. Bármennyi monitor előtt töltött idő hozzájárulhat a gyermekkori rövidlátás kialakulásához. A terhelt, fáradt szemizmok a szabadtéri tevékenységek során ellazulhatnak, megpihenhetnek.

 


Fotó: blog.szemuveg4you.hu
Lap tetejére