RSS Feed

Merkel utolsó kancellári videóüzenete

nepszava.hu - 2021. 12. 04. 17:36:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel utolsó kancellári videóüzenete

A leköszönő német vezető szerint az ország a negyedik hullám közepén van, a helyzet nagyon komoly, az ország egyes részeiben drámainak nevezhető. Arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat. A távozó kancellár egyúttal megköszönte az emberek megfontoltságát és belátását, valamint azt, hogy saját maguk és polgártársaik védelmében betartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket.kAngela Merkel leköszönő német kancellár utolsó heti videoüzenetében arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat. "A negyedik hullám közepén vagyunk, a helyzet nagyon komoly, az ország egyes részeiben pedig drámainak nevezhető" - figyelmeztetett, majd azt nyomatékosította, hogy minden oltás számít. Emlékeztetett arra, hogy az intenzív osztályok túlterheltek, ami miatt több súlyos beteget kevésbé zsúfolt kórházakba kellett átszállítani.

A halottak száma "szörnyen magas", a "hátrahagyott családtagok és barátok pedig összezavarodottak, tanácstalanok és tehetetlenek" - tette hozzá. Szerinte a helyzet különös keserűségét az adja, hogy a halálesetek többsége az oltással elkerülhető lenne. A távozó kancellár egyúttal megköszönte az emberek megfontoltságát és belátását, valamint azt, hogy saját maguk és polgártársaik védelmében betartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket.

"Önök vannak többségben országunkban" - mondta. "Nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a polgári lelkületről, amely olyan csodálatossá teszi országunkat, és amely nélkül egyetlen kancellár és egyetlen kormány sem érhet el semmit" - fűzte hozzá. Megjegyezte, a következő nehéz heteket csak közös erőfeszítéssel lehet átvészelni. "Szívemből kívánom, hogy közösen sikerüljön" - jegyezte meg.

Merkel a következő héten távozik tisztségéből. Helyét Olaf Scholz veszi át, aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségét fogja vezetni. Fotó: -a-
Lap tetejére