RSS Feed

Krupp és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 12. 04. 17:35:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Krupp és a többiek

Azon a csodálatos szigeten, ahol félórányira Nápolytól hajdan görög telepesek laktak, így novemberben külhoni turisták nyüzsögnek. Néhányan még maszkot viselnek, fő az óvatosság! A 20. században vakációzott, dolgozott itt Maxim Gorkij éppúgy, mint Grace Kelly és Elizabeth Taylor.

Meseszép, alig 10 négyzetkilométeres itáliai sziget Capri, ahol kőhajításnyira Nápolytól/Csizmaországtól réges-régen görög telepesek éltek. 2020-ban megtorpant az idegenforgalom a nemzetközi járvány miatt, de idén nyáron újfent hajóval érkező/távozó turisták ezrei nyüzsögnek a kikötőben. Ám minden este elcsendesül Capri. Csak a helybéli olasz és a pénzes szállodai vendégek iszogatnak-eszegetnek az éttermek, kávézók teraszán.

Már a 19. századtól felfedezte magának a kellemes klímájú, festői szigetet számos művész és más híresség. Hosszabb időt töltött Caprin Friedrich  Alfred Krupp fegyvergyáros és Rainer Maria Rilke, a legendás költő is. De Maxim Gorkij orosz író is sok „elvtárssal” randevúzott, sakkozott, filozófált e szigeten. A második világháború után – a tömegturizmus előtt – olyan filmcsillagok üdültek Caprin, mint Brigitte Bardot, Grace Kelly és Liz Taylor. Mediterrán álom, kék tenger, gyönyörű táj - távol Európa zajától!


Fotó: Mogyorósi Géza
Lap tetejére