RSS Feed

Egy falat Mennyország

Bajnóczy Bella - 2021. 12. 14. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy falat Mennyország

Most már csak az a kérdés, hogy a jamaikai feketekókuszos vagy a Fülöp-szigeteki kókuszosat válasszam? Mert ha egy édességiparos ád magára valamit, bizony van neki jamaikai feketekókusza! Esetleg a piemontei mogyorós vagy a banános-ropogós és málnás-robbanócukros mellett döntsek? Szóba jöhet persze még a roppanócukros, de a jövőmre gondolva töprengek azon is, hogy inkább az Egy falat Mennyországra szavazzak, mert a narancsos mintha már kezdene kimenni a divatból.

Persze azért meg kell hagyni, szaloncukik a narancsosék, nem fojtanak narancslébe minden civil kezdeményezést. Civil kezdeményezésre született ugyanis Az év szaloncukra verseny, amely simán zajolhatott lefele, hiszen ez annak ellenére volt politikamentes, hogy azért néhány narancsos ízesítésű szaloncukorka is nekilódulhatott ennek az édes kis versengésnek. Másrészt a százötvenkét szalonversenyző között már alapból sem indult egyetlen darab norvégmintás sem. A narancsliget gazdászainak az is tetszhetett, hogy az egyik versenydarabot például az Eucharisztikus Kongresszus Süteményének választott sütike ihlette. Nem volt ez más, mint az Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója. Amely cukifalat azonmód felkerült Az év szaloncukra verseny első helyére, rosszmájúak szerint csupán azért, mert volt némi áktüelpolitikai ihlete. 

Igaz, nem Nagy Nemzeti Szaloncukor Konzultáció zajlott, csupán egyszerű édesipari versengés, melyre a civil szervezők igyekeztek az összes hazai édesipari gyártót meghívni, s a résztvevők szabadon dönthettek az ingyenes versenyről való részvételről, de a cukorkás project egyértelmű sikert aratott. A hungarikumnak számító szaloncukrok kilenc kategóriában versenyeztek, a zsűrizésben százötven kóstoló segített, akik ötezer szem szaloncukrot kaptak, hogy eldöntsék, melyek közül kerüljön ki a tizenöt győztes. Sundám-bundámról szó sem lehetett, a kóstolók minden bizonnyal a kompromisszumok robotosai lehettek, hiszen például a híres-neves csokióriás narancsos szalonzukkere bronzérmes lett az egyik kategóriában. Némi édesítőszerrel ellátva persze, hiszen számukra mintha kedvezőtlen jövőszelek kezdenének fújdogálni. Ellenére annak, hogy tán még Feri bátyó is költhetett ily narancsosra ama nyolcvanasból. Bronzos zukkerből persze aligha lehet felépíteni a Nemzet Szaloncukrát. 

Magyar ember persze még mindig a zselés szaloncukrot szereti legjobban, de népszerű a marcipános, a kókuszos és a karamellás is. Ami pedig a cikk-cakkos csomagolású szalonok formavilágát illeti, az őshonos forma még jellemző, de köztünk vannak már a golóbis, a téglatest, a kocka alakúak is. Az ereszcsatornára dizájnolt szopogatni való még várat magára, egyelőre legalábbis jegelik ezt a fajta formavilágot. Pedig hát joggal pályázhatna a hungarikumságra. Végül is mi a fene az a belga csokoládé? 
 


Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére