RSS Feed

A világváros új szimbólumai

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 28. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A világváros új szimbólumai

Az anno 200 ezer lakósával Európa harmadik legnépesebb fővárosának számító porosz település leghíresebb tere, 1805-ben kapta nevét I. Sándor orosz cárról. A következő esztendőben hadseregével Bonaparte Napóleon viztitált a Brandenburgi kapu környékén.

Az égbenyúló tévétornyával - mely körpanorámás étteremnek és kilátónak ad otthont - ma is a Spree metropolisz egyik legismertebb a helye az Alex. Kaotikus, nagy forgalmú, nem éppen biztonságos csücske ez Berlinnek, s ezen a tartós rendőri jelenlét sem sokat segít 2022 küszöbén. Én utálom. A folyamatos építkezések azt sejtetik, hogy az újraválasztott piros-zöld-vörös városvezetés is változtatni akar ezen az áldatlan állapoton. Első ízben női főpolgármesterrel! Ám nem csupán a city keleti felében, az Alexanderplatzon  vannak születőben új toronyházak, hanem Berlin-Neuköllben is. A multikulti kerületben, ahol rengeteg bevándorló, külföldi származású polgár talált otthonra 2024-re készülhet el az Estrel Tower.

Ha jól számolom, akkor Cölln neve (a mai Neukölln őse) önálló városként 785 esztendeje bukkant fel a legkorábbi fennmaradt, 1237-as az okiratokban. Nos idén nyáron ott kezdődött meg a gigantikus mélyépítés. Ezúttal a német főváros nyugati felében. Az alapozás során félszáz hatalmas oszlopot helyeztek el a talajszint alatt. Erre egy bő három és fél méter vastagságú beton födém kerül az új év elején. Aztán húzzák fel a - tervek szerint - 176 méter magasságú  Estrel Towert, mely a jövőben éppúgy a legnépesebb közép-európai metropolisz szimbólumává válhat majd, mint a 18. századi Brandenburgi kapu, a frissen felújított Unter den Linden, a nyáron megnyílt Humboldt Forum/Kastély és az Alexanderplatz-i tévétorony.

Ez utóbbi gigantikus antenna 1969-ben került átadásra – az NDK 20. születésnapjára. A félakkora  Estrel Towerben szálloda, több apartman és lakás, továbbá wellness- és sportstudiók kapnak helyet.  Ekkehard Streletzki, a közeli Estrel Hotelt is tulajdonló építtető korszerű irodákat is megálmodott Berlin jövőbeni legmagasabb, energiatakarékos felhőkarcolójába. Az átriumnak, galériáknak, kisebb-nagyobb üzleteknek, éttermeknek is otthont adó, 45 szintes pazar komplexum panorámája egyedülálló lesz – ígérik az építészek. Bő ezer nap múlva minden kiderül!

Fotó: -a-
Lap tetejére