RSS Feed

Unter den Linden – két évszázada történt

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 23. 15:55:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Unter den Linden – két évszázada történt

Másfél évtizeddel azután, hogy a francia seregek bevonultak a porosz fővárosba, közvilágítást kapott a Spree-metropolisz. Berlin 1821-es históriájához tartozik, hogy az Unter den Linden-i Királyi Operaházban általános zenei igazgatóvá nevezték ki Gasparo Luigi Pacifico Spontinit. Ebből kisebb botrány is kerekedett!

Az Unter den Linden-i Operához közeli épületben akkor tavasszal Goethetől  az „Iphigenie auf Tauris”-t láthatta a közönség. Kulturtörténeti érdekesség, hogy anno hunyt el számüzetésében Bonaparte, akit a német költőóriás személyesen is ismert. Hiszen 1808-ban találkoztak, beszélgettek Erfurtban. Ez persze még jóval a párizsi császár bukása előtt volt, midőn a Szajnától a Spreeig súlyos közlekedési, biztonsági problémát jelentett {a mind nagyobb európai településeken} az esti, éjszakai sötétség. A berlini utcákon éppen kétszáz esztendeje jelentek meg az első gázlámpák. Miután Kaspar Friedrich Freiherr von Schuckmann porosz belügyminiszter – két évtizedre szóló – szerződést írt alá az IC-Gas- Association vezetőivel.

Mint jeleztem, ugyancsak 1821 krónikájához tartozik, hogy a Gendarmenmarkton újra megnyílt az - 1817-ben lángok martalékává lett - színház, a Schauspielhaus. Az Unter den Linden-i, 18. századi Királyi Operához akkor szerződtették Gasparo Luigi Pacifico Spontinit. Az új művészeti vezető Bonaparte Napóleon rajongójaként munkatársaitól elvárta a francia nyelv használatát. Ez a berlini zenerajongók és más hazafiak számára is nagyon bosszantó volt. Az olasz komponista, karmester ettől még haláláig, jó harminc évig tartozott a porosz intézmény csapatához, igaz idős korában, '41-től már nem kellett bejárnia a „munkahelyére”. Spontini hazájában hunyt el 1851-ben. Happy End!

Fotó: -a-
Lap tetejére